EK da pošalje jasnu poruku HR zbog ustaškog pozdrava

Izvor: B92, 02.Mar.2018, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EK da pošalje jasnu poruku HR zbog ustaškog pozdrava"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na Evropsku komisiju da pošalje "jasnu poruku" vladi Hrvatske.

Linta je apelovao da EK poruči Hrvatskoj da zvanično odbaci dokumenat u kome stoji da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ipak može koristiti u određenim situacijama.

"Neprihvatljivo je i strašno da vlada Hrvatske podržava dokumenat Komisije za suočavanje sa prošlošću, koji je suprotan njenom Ustavu i vrednostima EU, koji daje mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brojnim udruženjima branitelja, političkim partijama desne orijentacije ili pevaču Marku Perkoviću Topmsonu da mogu u svakoj prilici da koriste ustaški pozdrav "Za dom spremni" sa obrazloženjem da odaju poštovanje braniteljima", naveo je Linta.

U Hrvatskoj, konstatuje Linta, nema političke volje da se donesu zakonske odredbe kojima bi se zabranila i oštro kažnjavala upotreba fašističkih i nacističkih simbola, kao što su "U", „Za dom spremni", "Za dom i poglavnika" i brojni drugi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.