EK: Makedonija spremna za razgovore o prijemu

Izvor: Southeast European Times, 15.Okt.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Makedonija spremna za razgovore o prijemu

Konstatujući da zemljama zapadnog Balkana i Turskoj preostaje još puno posla, Evropska komisija je u sredu saopštila da je Makedonija ostvarila "uverljiv napredak" i da je spremna za početak razgovora sa Briselom o prijemu.

15/10/2009

(Evropski glas, VOA - 15/10/09; Evropska komisija, AFP, AP, Rojters, DPA, Blumberg, FT, BBC, Gardijan, Euobzerver, Juronjuz, AKI, Beta, B92, MIA, ANA-MPA - 14/10/09)

Četiri godine nakon što je pridružila Hrvatsku i Tursku >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemljama zvaničnim kandidatima za prijem u EU, Evropska komisija (EK) rekla je Makedoniji u sredu (14. oktobar) da je spremna da počne razgovore sa Briselom o pridruživanju.

"Zemlja je ostvarila uverljiv napredak i u znatnoj meri se uhvatila u koštac sa ključnim reformskim prioritetima", izjavio je komesar EU za proširenje Oli Ren predstavljajući godišnji izveštaj EK o napretku zemalja kandidata i zemalja potencijalnih kandidata na putu ka prijemu u Uniju.

Na osnovu tog zaključka komisija je predložila da 27-člani blok otvori pregovore o prijemu sa Skopljem. Lideri zemalja članica EU razmotriće to pitanje tokom svog samita u decembru.

Međutim, dugotrajni spor između Grčke i Makedonije ostaje glavna prepreka nastojanjima Skoplja za članstvo u EU. Ističući da ime njenog severnog suseda nagoveštava potencijalne teritorijalne pretenzije prema grčkoj pokrajini Makedoniji, Grčka je zapretila da će blokorati članstvo dok ne bude pronađeno rešenje.

Ren je izrazio nadu da će preporuka EK poslužiti kao "vrlo jako ohrabrenje da se reši spor oko imena i samim tim to pitanje skine sa dnevnog reda, i verujem da vlada u Skoplju takođe shvata tu poruku".

Dok Makedonija još uvek čeka određivanje datuma početka razgovora o prijemu, Hrvatska se približava finalnoj fazi, sa još samo sedam od 35 pregovaračkih poglavlja koja tek treba da budu otvorena, saopštio je Brisel. Međutim, takođe je pozvao Zagreb da nastavi implementaciju reformi koje traži EU, posebno na polju pravosuđa i reforme javne uprave, borbe protiv korupcije, manjinskih prava i povratka izbeglica.

"Ako Hrvatska ispuni sve preostale odrednice na vreme, pregovori o prijemu mogli bi da budu završeni sledeće godine", rekla je EK.

Turska, koja je počela razgovore o članstvu zajedno sa Hrvatskom 2005. godine, i dalje zaostaje u procesu, sa do sada samo tri otvorena pregovaračka poglavlja.

Iako hvali Ankaru za njene napore u pravcu normalizacije odnosa sa Jermenijom, kao i zbog nedavno saopštene inicijative sa ciljem da se reši pitanje Kurda, EK je kritikovala Tursku zbog neuspeha da ostvari napredak ka normalizaciji odnosa sa Kiprom.

"Pozivamo lidere obe zajednice na Kipru da što pre privedu razgovore o rešenju uspešnom kraju, a Tursku da doprinese na konkretan način takvom sveobuhvatnom rešenju pitanja Kipra", rekao je Ren u sredu.

Potencijalni kandidati za članstvo u EU: Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Kosovo, Crna Gora i Srbija, ostvaruju neujednačen napredak i imaju još dosta toga da urade da bi ispunile uslove EU, ukazala je komisija.

"Vladavina zakona, posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostaje glavni izazov sa kojim zemlje potencijalni kandidati moraju da se uhvate u koštac u ranoj fazi", rekao je Ren. "Puno reformi biće potrebno da se reši taj problem, a komisija će nastaviti da koristi sve instrumente procesa proširenja da bi im pomogla u tim nastojanjima".

Izvršno telo EU izrazilo je posebnu zabrinutost zbog nastavka nacionalističke retorike u BiH i pogoršavanja političke situacije u zemlji, koja "hitno mora da ubrza ključne reforme".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.