Džomić napušta Crnu Goru?

Izvor: RTS, 04.Jan.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džomić napušta Crnu Goru?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore potvrdilo je rešenje kojim se odbija zahtev podgoričkog paroha SPC-a Velibora Džomića za odobrenje privremenog boravka. To rešenje je, doneto na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbednost da on ugrožava Crnu Goru.

Paroh podgorički Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić po svemu sudeći uskoro će napustiti Crnu Goru, pišu podgoričke Vijesti.

List navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u drugostepenom postupku potvrdilo prvostepeno rešenje kojim se odbija Džomićev zahtev za odobrenje privremenog boravka.

To rešenje je, kako se navodi, doneto na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) u kome se kaže da Džomić "ugrožava Crnu Goru".

U pravnom pogledu rešenje MUP-a je konačno, na šta je Džomić reagovao pokretanjem upravnog spora, čime mu se prema odredbama Zakona o upravnom sporu dozvoljava mogućnost podnošenja zahteva za odlaganje izvršenja rešenja.

Iz Uprave policije Vijestima su potvrdili da je Džomić tražio da se odloži izvršenje rešenja, dok Upravni sud ne odluči o njegovoj žalbi. Iz policije nisu odgovorili da li će uvažiti njegov zahtev.

"Sektoru granične policije u Upravi policije podneo sam takav zahtev sa detaljnim obrazloženjem. Čekam i nadam se da će razlozi iz mog zahteva biti uvaženi", rekao je Džomić Vijestima.

Objašnjavajući da u Crnoj Gori živi punih 17 godina sa porodicom, on je naglasio kako nije došao sa nekim specijalnim zadatkom."Došao sam da Bogu, crkvi i narodu služim kao sveštenik i ništa više od toga. Zato su mi gorke ocene iz mišljenja ANB-a po kojima navodno 'ugrožavam Crnu Goru'", kaže Džomić.

U upravnom sporu će se, prema Džomićevim očekivanjima, skinuti oznaka 'tajnosti' sa mišljenja ANB-a, nakon čega će on, kako je najavio, upoznati javnost sa čim ugrožava državu.

"Ono što sada mogu da kažem, a da ne prekršim zakon, jeste da je taj dokument od prve do poslednje reči napunjen ideološkim ocenama koje direktno zadiru u slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu veroispovesti. Uskraćen sam čak i za pravo da taj dokument vidim i da dobijem njegov broj i datum, kao i da saznam ime odgovornog lica", dodao je Džomić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.