Džihadisti beže iz Beidžija

Izvor: RTS, 11.Nov.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti beže iz Beidžija

Iračka vojska primorala je džihadiste Islamske države na povlačenje iz centra grada Beidži, u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte. Napreduju i kurdski borci u oslobađanju Kobanea.

Komandant vojnih snaga u gradu Beidži general Abdul Vahab el Sadi kaže da su vojne jedinice zauzele zgradu lokalne vlade i sedište policije, prenosi Tanjug.

Grad Beidži, udaljen 250 kilometara severno od Bagdada, zauzeli su tokom leta pripadnici Islamske države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sklopu invazije na sever Iraka i područja zapadno od prestonice provincije Anbar.

Vlada u Bagdadu zasad nije potvrdila navode državne televizije, ali je general el Sadi još u subotu rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad većim delom Beidžija.

A u oslobađanju južnog dela grada Kobanea od džihadista Islamske države napredovali su kurdski borci, saopštili su kurdski zvaničnici.

Oni su za agenciju AFP rekli da kurdski borci napreduju "ulicu po ulicu" i očekuju da će ekstremisti uskoro da budu isterani iz grada, a prenosi Tanjug.

Taj izveštaj potvrdila je i opoziciona sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu koja je dodala da su kurdske snage granatirale položaje Islamske države i u drugim delovima Kobanea, koji se nalazi blizu granice s Turskom.

Kobane je pod opsadom džihadista od sredine septembra, podseća francuska agencija.

Sirijski Kurdi potpomognuti su iračkim pešmergama i sirijskim pobunjenicima u zajedničkoj težnji da ponovo preuzmu punu kontrolu nad Kobaneom.

Više od 1.000 ljudi ubijeno je u borbama za Kobane, mahom džihadista.

Džihadisti Islamske države kontrolišu znatne delove sirijske i iračke teritorije, gde su počinili brutalna dela nad lokalnim stanovništvom i rivalskim grupama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iračka vojska isterala džihadiste iz grada Beidži

Izvor: Blic, 11.Nov.2014

Regularna armija Iraka naterala je džihadiste Islamske države na povlačenje iz centra grada Beidži, u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte, izvestila je danas državna televizija u Bagdadu...Komandant vojnih snaga u Beidžiju, general Abdul-Vahab al-Sadi, izjavio je da su vojne jedinice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.