Читај ми!

Džihadisti beže iz Bajdžija

Iračka vojska je primorala džihadiste Islamske države na povlačenje iz centra grada Bajdži, u kojem se nalazi najveća iračka rafinerija nafte. Napreduju i kurdski borci u oslobađanju Kobanea.

Komandant vojnih snaga u gradu Bajdži, general Abdul Vahab el Sadi, kaže da su vojne jedinice zauzele zgradu lokalne vlade i sedište policije, prenosi Tanjug.

Grad Bajdži, udaljen 250 kilometara severno od Bagdada, zauzeli su tokom leta pripadnici Islamske države u sklopu invazije na sever Iraka i područja zapadno od prestonice provincije Anbar.

Vlada u Bagdadu zasad nije potvrdila navode državne televizije, ali je general El Sadi još u subotu rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad većim delom Bajdžija.

A u oslobađanju južnog dela grada Kobanea od džihadista Islamske države napredovali su kurdski borci, saopštili su kurdski zvaničnici.

Oni su za agenciju AFP rekli da kurdski borci napreduju "ulicu po ulicu" i očekuju da će ekstremisti uskoro biti isterani iz grada, prenosi Tanjug.

Taj izveštaj je potvrdila i opoziciona sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu, koja je dodala da su kurdske snage granatirale položaje Islamske države i u drugim delovima Kobanea, koji se nalazi blizu granice s Turskom.

Kobane je pod opsadom džihadista od sredine septembra, podseća francuska agencija.

Sirijski Kurdi se iračkim pešmergama i sirijskim pobunjenicima teže da ponovo preuzmu punu kontrolu nad Kobaneom.

Više od 1.000 ljudi, mahom džihadista, ubijeno je u borbama za Kobane.

Džihadisti Islamske države kontrolišu znatne delove sirijske i iračke teritorije, gde su počinili brutalna dela nad lokalnim stanovništvom i rivalskim grupama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије