Džejkobson: Beograd i Priština odlučuju o temama

Izvor: Kurir, 24.Avg.2012, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejkobson: Beograd i Priština odlučuju o temama

SAD snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da rešenje za sever Kosova vidi unutar sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova, navela je američka ambasadorka .

KOSOVSKA MITROVICA - Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je danas da će delegacije Beograda i Prištine odlučivati o temama razgovora na visokom nivou i da pretpostavlja da će pitanje severa pokrajine biti deo dijaloga.

Džejkobson je, gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u programu mitrovičkog Radija "Kontakt plus", istakla da SAD snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da rešenje za sever Kosova vidi unutar sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova.

Ona je navela da taj predlog daje određena prava i garancije srpskoj zajednici na Kosovu, pomenuvši zagarantovana mesta u Skupštini, mogućnost obrazovanja prema srpskom planu i programu i mogućnost izbora policijskih službenika.

"Što se tiče severa Kosova, želimo da dođe do razvoja kapaciteta lokalne samouprave, razvoja civilnog društva i to su stvari koje smo sami čuli od građana ovde", rekla je Džejkobson.

Džejkobson je dodala da je veoma značajno što je Vlada Srbije iskazala spremnost da uđe u dalje razgovore i primenjuje sporazume koji su postignuti u dosadašnjem toku razgovora.

Navela je da je nastavak razgovora ali i implementacija do sada postignutih rešenja veoma značajni.

Dzejkobson, koja je nedavno preuzela funkciju ambasadora SAD na Kosovu, naglasila je da EU je bila veoma jasna u zahtevima kada je tražila od vlasti u Beogradu ukidanje tzv. paralelnih institucija.

"Vlada SAD konstantno poziva vlasti u Beogradu da ukinu paralelne institucije i da na jedan transparentan način sarađuje sa Vladom Kosova kako bi srpska zajednica imala pristup najboljim zdrastvenim i obrazovnim uslugama",kazala je ona.

Dzejkobson je dodala da je veoma važno da kosovska vlada i Euleks istražuju sve zločine počinjene na Kosovu i da je veoma važno da oni nastave da rade na tome.

"Jedan od naših glavnih ciljeva ovde je borba protiv kriminala i osnaživanje vladavine prava kako bi došlo do značajnijeg ekonomskog razvoja", zaključila je američka ambasadorka na Kosovu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BG i PR same odlučuju o dijalogu"

Izvor: B92, 24.Avg.2012

Kosovska Mitrovica -- Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je da će delegacije Beograda i Prištine odlučivati o temama razgovora na visokom nivou...Džejkobsonova pretpostavlja da će pitanje severa pokrajine biti deo dijaloga...Džejkobsonova je, gostujući u programu mitrovičkog...

Nastavak na B92...

Ambasadorka SAD: Srbija treba da prihvati nezavisno Kosovo

Izvor: Beta, 24.Avg.2012

PRIŠTINA, 24. avgusta 2012. (Beta) - Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je danas da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova i izrazila zadovoljstvo .

Nastavak na Beta...

"Srbija da prizna nazavisno Kosovo"

Izvor: Akter, 24.Avg.2012

Nova ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson kaže da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova

Nastavak na Akter...

Ambasadorka SAD: Srbija treba da prihvati nezavisno Kosovo

Izvor: S media, 24.Avg.2012

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova i izrazila zadovoljstvo što su Kosovo i Srbija spremni da se ozbiljno angažuju u dijalogu...Američka ambasadorka je za Radio televiziju Kosova rekla da dijalog...

Nastavak na S media...

Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Avg.2012

Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova i izrazila zadovoljstvo činjenicom da su Beograd i Priština spremni da se ozbiljno angažuju u dijalogu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ambasadorka SAD: Srbija treba da prihvati nezavisno Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 24.Avg.2012

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova i izrazila zadovoljstvo što su Kosovo i Srbija spremni da se ozbiljno angažuju u dijalogu. ..Foto: Arhiva..Američka ambasadorka je za Radio telelviziju Kosova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Džejkobson: Status Kosova je rešen

Izvor: Blic, 25.Avg.2012, 13:05

Priština - Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je za KIM radio da je status Kosova rešen i da apsolutno ne postoji mogućnost korekcije granica. ..Džejobson je, u jednom od prvih intervjua za srpske medije na Kosovu, istakla i da su SAD u potpunosti opredeljene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.