Džaferović i Komšić pozdravili Rezoluciju o Srebrenici; Dodik: Neprijateljski čin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 08:16

Džaferović i Komšić pozdravili Rezoluciju o Srebrenici; Dodik: Neprijateljski čin

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić pozdravili su rezoluciju o Srebrenici koju je Crnogorski parlament usvojio sinoć većinom glasova, na predlog opozicione Bošnjačke stranke. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da odluku Skupštine Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici doživljava "apsolutno kao neprijateljski čin".

Šefik Džaferović kaže da usvajanje "Rezolucije o genocidu u Srebrenici" u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crne Gore predstavlja "civilizacijski iskorak i neizmeran doprinos obnovi poverenja, kao i jačanju mira i stabilnosti u regionu".

"Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin", poručio je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Prema njegovom mišljenju, prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala je "jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti", a "suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde je nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa".

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je "Rezolucija o genocidu u Srebrenici", koju je usvojila Skupština Crne Gore "civilizacijski čin" i smatra sa bi Bosna i Hercegovina i Srbija "morale da učine isto".

Komšić je pozdravio usvajenje Rezolucije, koja je doneta uz podršku opozicione DPS Mila Đukanovića, preneo je portal Klix.

Crnogorski parlament usvojio je sinoć većinom glasova rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.

Rezolucija najoštrije osuđuje, kako se navodi, "genocid u Srebrenici", tvrdi se da je "u genocidu stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti", zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje "genocida u Srebrenici", a 11. jul se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Dodik: Odluka Crne Gore o Srebrenici - neprijateljski čin

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da odluku Skupštine Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici doživljava "apsolutno kao neprijateljski čin".

Dodik je za RTRS rekao da je neshvatljivo da crnogorski parlament izglasa rezoluciju o Srebrenici, a da se to još nije dogodilo u BiH.

"Ako Parlamentarna skupština BiH nije donela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, i postavlja se pitanje da li je to akt mešanja u unutrašnje stvari. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Da li je to pranje njihove savesti?", upitao je Dodik.

Dodik je ocenio da je to bila nepotrebna priča.

"Skupština Crne Gore ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je dokazala da je u kontinitetu protiv Srba i antisrpska. Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini", poručio je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.