Džaferović: Vučić krši obavezu koju Srbija ima po Dejtonu

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 16:50

Džaferović: "Vučić krši obavezu koju Srbija ima po Dejtonu"

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović optužio je predsednika Srbije za mešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Džaferović tvrdi da izjava Aleksandra Vučića, kojom, kako kaže, osporava odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Džaferović je u izjavi za agenciju Fena rekao da mešanjem u unutrašnje stvari koje se tiču suvereniteta BiH, predsednik Srbije, kako kaže, "krši obavezu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu".

Dodaje da ko poštuje BiH i Dejtonski sporazum mora da poštuje Ustavni sud BiH i njegove odluke.

"Ustavni sud BiH je svojim odlukama dao odgovore na pitanja vezana za državnu imovinu i svi u i van BiH su dužni da poštuju te odluke", naveo je Džaferović.

Smatra je aktuelni pokušaj vlasti Republike Srpske da kroz "neustavni zakon u entitetskoj skupštini prisvoje vlasništvo nad državnom imovinom, predstavlja direktan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum".

"Sve je to, uz pokušaj otimanja ovlašćenja državnom pravosuđu, deo secesionističkog projekta koji predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik. Evidentno je da se predsednik Srbije, podržavajući neustavne poteze entiteta RS u vezi sa državnom imovinom, nameće kao sponzor Dodikovih aktivnosti na potkopavanju ustavnog poretka i stabilnosti BiH", tvrdi Džaferović.

Predsednik Vučić se u sinoćnjoj emisiji „Ćirilica" na TV Hepi osvrnuo i na sankcije predsedniku Srbije Miloradu Dodiku i poštovanje Dejtonskog sporazuma i naveo da strance uvek pita što su dozvolili da se narušavaju pravila Ðetona

„Što ne vratite šumarstvo i zemljište RS. Po Dejtonu to pripada RS, i ne postoji slovo po kojem se može tumačiti drugačije. Kada ih pitate što to ne vratite, kažu mora da prođe pet, šest meseci, da je to procedura", rekao je on i primetio: "Kada su uzeli bilo je to u roku od jednog dana, a sada treba pola godine da to vrate".

„Kada treba da se pozivaju na Dejton on je dobar, a kada treba da naprave nešto onda govore da to nije u duhu Dejtona", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.