Dvojica ministara na otkrivanju spomenika Barešiću

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica ministara na otkrivanju spomenika Barešiću

Na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću, koji je 1971. godine ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, u Dragama kod Pakoštana okupile su se brojne ličnosti iz hrvatske politike, među kojima i dvojica ministara iz odlazeće hrvatske vlade.
Ustaški pozdrav čuo se sinoć u Dragama, a osuđeni atentator iz ovog mesta dobio je spomenik pod nazivom "Pogled na Domovinu".

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otkrivanju spomenika bili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović, od koga je veći aplauz dobio jedino general Ante Gotovina, kao i ministar branitelja Tomo Medved, prenosi N1.
Došli su i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, kao i više funkcionera Hrvatske stranke prava "Ante Starčević" i saborskih poslanika.
Ministar odbrane Tomo Medved rekao je da je Miro Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba" i "simbol borbe za slobodu", kao i da se "njegovo delo i žrtva moraju poštovati".
"Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osećao nepravdu koja se sistemski nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je 'branitelj pre branitelja'... Učestvovao je u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku", rekao je Medved.
Zlatko Hasanbegović je rekao da je Barešić – hrvatski vitez. "Miro Barešić je hrvatski vitez, junak koji se celi svoj život žrtvovao za ideju hrvatske države, položio je svoj život za hrvatsku državu", rekao je Hasanbegović.
Pre 45 godina, Miro Berešić je ušao mirno sa Anđelkom Brajkovićem u jugoslovensku ambasadu u Švedskoj, raspitujući se o vizama. Zatim su ubili ambasadora, držali ga kao taoca i mučili, o čemu svedoči i rekonstrukcija švedske televizije. Uhapšeni su bez opiranja, uz pozdrave Paveliću i NDH.
"To je kao da Nemci podignu spomenik Mengeleu, on se krio u Paragvaju posle tog atentata, ne samo da se krio već je sarađivao sa tom strašnom diktaturom, Paragvajci bi mogli da se pobune što je saradnik njihovog krvavog diktatora dobio spomenik u Hrvatskoj", navodi istoričar Predrag Marković.
I pomilovanje Barešića na 18 godina, i njegova razmena za putnike otetog švedskog aviona, odlazak u Frankovu Španiju, zatim u Paragvaj – sve je istorija.
"Ovo je ljaga za hrvatske antifašiste, Dalmacija je tradicionalno partizanski antifašistička, te Pakoštane su jedna crna mrlja, to je mesto Ante Gotovine, to mesto je pljunulo na svetlu tradiciju Hrvatske, antifašističku. Sve ovo što se dešava je veći problem za Hrvatsku nego za nas", rekao je Marković.
Spomenik je otkriven povodom 25-godišnjice od njegove pogibije, a, kako prenose hrvatski mediji, Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca "pod nerazjašnjenim okolnostima". Uprkos presudi za ubistvo, sahranjen je uz državne počasti. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski ministar kod spomenika teroristi: Hvala ti

Izvor: B92, 01.Avg.2016

Zagreb -- Na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću koji je 1971. ubio jugoslovenskog ambasadora bila su i dvojica ministara, javlja N1...Na otkrivanju spomenika u Barešićevom rodnom mestu u nedelju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, od koga je veći aplauz dobio jedino...

Nastavak na B92...

HR: Medved i Hasanbegović na otkrivanju spomenika Barešiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2016

Otkrivanju spomenika ubici jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića Miru Barešiću, uz predstavnike proustaške desnice prisustvovali su ministri u tehničkoj vladi Hrvatske - branitelja Tomo Medved, kulture Zlatko Hasanbegović i general Ante Gotovina...Odlazeći ministar Medved je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.