Dve trećine studenata napustilo bi Srbiju

Izvor: Politika, 14.Maj.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve trećine studenata napustilo bi Srbiju

BEOGRAD – Dve trećine studenata državnih fakulteta Univerziteta u Beogradu bez dileme bi napustilo Srbiju po sticanju diplome i taj broj raste svake godine, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje u kojem je učestvovalo 1.500 studenata.

Istraživanje je pokazalo da bi 66,28 odsto studenata otišlo iz Srbije čim bi im se za to ukazala prilika, a kao razloge su naveli dalje školovanje, nemogućnost zaposlenja i nizak životni standard u Srbiji.

Najveći broj ispitanih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 36 odsto, naveo je „vezu” kao presudan faktor za dobijanje posla, dok je diploma na trećem mestu.

Istraživanje, koje se obavlja jednom godišnje u prethodnih sedam godina, sproveli su od 26. aprila do 29. aprila studenti Ekonomskog fakulteta okupljeni u nevladinu organizaciju Marketing radionica u okviru fakulteta, koji je podržao istraživanje.

Političku scenu redovno ili povremeno prati skoro 70 odsto ispitanih, a 46 odsto studenata ne bi glasalo na izborima, dok je među njima najpopularnija Demokratska stranka sa 28 odsto podrške, sledi Srpska napredna stranka sa devet odsto podrške, a ostale stranke imaju manje od pet odsto podrške među beogradskim studentima.

Većina studenata, njih 53 odsto, nije čula za diskriminaciju na fakultetima, 30 odsto je obavešteno o diskriminaciji, dok je njih 17 odsto doživelo diskriminaciju, najčešće zbog akcenta, porekla, zatim po polnoj osnovi...

Na pitanje da li bi podržali održavanje gej parade, 49 odsto ispitanika je odgovorilo da ne bi, dok bi tu manifestaciju podržalo 13 odsto beogradskih studenata.

Najgledanija televizija među studentima je Radiotelevizija Srbije, a slede B 92 i Pink, dok je prošle godine najgledaniji bio B 92. Studenti najviše gledaju filmove, serije i informativni program, dok rijaliti programe prati 11 odsto ispitanih.

Organe bi zaveštalo 30 odsto ispitanih, a 75 odsto studenata odgovorilo je da bi recikliralo smeće.

Istraživanje su na Ekonomskom fakultetu predstavili studenti Milanka Vasiljević i Mirko Bunčić.

Beta

[objavljeno: 14.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Studenti žele da napuste Srbiju

Izvor: B92, 15.Maj.2010, 02:20

Beograd -- Čak dve trećine studenata Beogradskog univerziteta razmišlja da napusti Srbiju posle završenih studija, piše "Danas"...Broj akademaca koji svoju budućnost vide van granica naše zemlje raste iz godine u godinu, pokazuju rezultati istraživanja Marketing radionice Ekonomskog fakulteta...Rezultati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.