Studenti žele da napuste Srbiju

Izvor: B92, 15.Maj.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti žele da napuste Srbiju

Beograd -- Čak dve trećine studenata Beogradskog univerziteta razmišlja da napusti Srbiju posle završenih studija, piše "Danas".

Broj akademaca koji svoju budućnost vide van granica naše zemlje raste iz godine u godinu, pokazuju rezultati istraživanja Marketing radionice Ekonomskog fakulteta.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi 56 odsto studenata napustilo Srbiju nakon što diplomira ako im se za to ukaže prilika, 21 odsto bi to uradilo radi nastavka školovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a devet odsto zbog zaposlenja.

Po završetku fakulteta 63 odsto studenata namerava da potraži posao u Beogradu, 19 odsto u inostranstvu, a 13,5 procenata u rodnom mestu.

Više od trećine anketiranih akademaca smatra da je veza presudna prilikom zapošljavanja, četvrtina smatra da je najvažnija sposobnost, a sličan procenat kaže da je to diploma.

Rezultati istraživanja, sprovedenog na uzorku od 1.500 studenata sa svih beogradskih fakulteta, pokazali u da samo sedam odsto studenata smatra da se Bolonjska deklaracija u potpunosti primenjuje na njihovom fakultetu, dok 46 odsto nije čak ni dovoljno upoznato sa njenim principima. Da Bolonjska deklaracija olakšava studiranje smatra 54 odsto ispitanika, a 30 odsto misli da otežava.

Akademci su svoje profesore i njihova predavanja ocenili ocenom 3,2, od mogućih pet, dok je ocenom 2,5 najlošije vrednovan rad studentskih službi.

Istraživanje je pokazalo i da samo pet odsto studenata svoje slobodno vreme koristi za odlazak na kulturne događaje, 42 odsto se bavi sportom i rekreacijom, a četvrtina posećuje kafiće i klubove.

Oko 30 odsto studenata ne gleda televiziju, a oni koji gledaju najviše prate filmove i serije (27 odsto), potom vesti (14 odsto), dok popularne rijaliti programe gleda samo 11 odsto studenata.

Najgledanija stanica prema mišljenju beogradskih akademaca je RTS (22 odsto), zatim slede B92 (19 odsto) i Pink (17 odsto). Čak polovina studentske populacije čita besplatne dnevne novine "24 časa", a kod onih koji prate radijski program najpopularniji je TDI radio.

Više od 60 odsto anketiranih studenata redovno ili povremeno prati politiku. Da se sada održavaju izbori, 46 odsto akademaca koji su učestvovali u istraživanju tvrde da ne bi glasali.

Oni koji bi izašli na izbore najviše glasova bi dali Demokratskoj stranci (28 odsto), za SNS bi glasalo 8,6 odsto studenata, a za LDP sedam procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.