Dve decenije priznanja Hrvatske

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije priznanja Hrvatske

Hrvatska obeležila dvadeset godina od međunarodnog priznanja nezavisnosti. Sa centralne svečanosti na Cvetnom trgu u Zagrebu poslata poruka o važnosti referenduma o pristupanju Hrvatske EU.

Na Cvetnom trgu u Zagrebu održana je centralna svečanost povodom dve decenije međunarodnog priznanja Hrvatske, kojoj je prisustvovao ceo državni vrh i sa koje je poslata poruka o važnosti predstojećeg raferenduma o pristupanju EU.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović zahvalio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u Vukovaru predstavnicima Srba koji su prihvatili projekat pomirenja zbog čega danas odnos Hrvata i Srba može biti uzor svetu.

Josipović je rekao da "s pravom govori da je mirna reintegracija u Hrvatskoj bila najmiroljubiviji projekat u Evropi", te da je danas Hrvatska u svojim načelima i odlukama koje donosi prihvatila napredne vrednosti, vrednosti komunikacije, odnosa među ljudima koje bismo, kako je rekao, mogli nazvati evropskim.

Hrvatski predsednik je na obeležavanju 14. godišnjici mirne reintegracije u Vukovaru dodao da je bolje "sto dana pregovarati nego jedan dan ratovati".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je Hrvatska danas bolje nego što je bila ranije, ali da će se naredne nedelje na referendumu o pristupanju EU odlučivati o tome žele li građani da bude još bolja.

"Da nije bilo rata, bili bismo jedna od uspešnijih država i zato je važno obeležiti ovaj važni datum", rekao je premijer Zoran Milanović, dodavši da od datuma međunarodnog priznanja više pamti neke ružnije datume, kao što je pad Vukovara.

Milanović je istakao da je pred Hrvatima milenijumsko pitanje za ili protiv, govoreći o predstojećem referendumu o pristupanjeu Hrvatske Evropskoj uniji.

Prema rečima ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić, ovo je tek početak slavlja, jer je Hrvatska tokom 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija.

"Važno je istaći da smo 1992. zapravo priznati kao građani i nadam se da ćemo Hrvatsku zauvek obezbediti potvrdnim odgovorom na referendumu i tako postići stabilnost i ekonomski razvoj'", rekla je Pusićeva.

Predsednik Sabora Boris Šprem naglasio je da je odluka o pridruživanju Uniji važna kao i odluka koju su građani doneli 1991. godine o osamostaljenju države.

Osim ministara i potpredsednika Sabora, uključujući i bivšu premijerku Jadranku Kosor koja je došla s više ministara pređašnje vlade, skupu su prisustvovali i brojni političari i stranački aktivisti.

Hrvatsku nezavisnost 15. januara 1992. priznalo je 12 članica tadašnje Evropske zajednice, a tog dana Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose s Nemačkom, koja je uz Vatikan odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske i podstakla ostalih 11 članica Evropske zajednice da priznaju njen suverenitet.

Prva zemlja koja je priznala Hrvatsku kao samostalnu državu bio je Island 19. decembra 1991, a isti dan takvu odluku je objavila i Nemačka, čije je priznanje stupilo na snagu 15. januara 1992. godine, zajedno s ostalim članicama EZ. Hrvatska je primljena u Ujedinjene nacije 22. maja 1992.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.