Dvadeset godina od ubistva žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jul.2019, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset godina od ubistva žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas pravosudne organe Srbije da ne ustupa dokumentaciju drugim institucijama već da vrši svoju nadležnost i procesuira ratne zločine na Kosovu uključujući i ubistvo žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana.

Iz udruženja navode da se "kompromis i normalizacija odnosa ne mogu graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za brojne ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)".

Koordinacija je povodom dvadesete godišnjice od tog ubistva podsetila da su 23. jula 1999, pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK–u, pripadnici OVK streljali su na žetelačkom polju, a potom masakrirali 14 Srba – meštana sela Staro Gracko.

Najmlađa žrtva – Novica Janićijević, imao je samo 17 godina, kako iz udruženja ističu žrtve su bile "krive" samo žato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

Naveli su da ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici OVK, niko nije odgovarao.

Podsećaju da je Specijalno tužilaštvo u Prištini maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom tog nezapamćenog zločina, navodno "zbog nedostatka dokaza".

"Ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili su i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava", piše u saopštenju.

Srpska koordinacija, navodi da UNMIK-a, KFOR-a, Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini nisu uspele da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana dogodilo se 23. jula 1999. godine, a to je jedan od najtežih zločina na Kosovu posle dolaska međunarodnih sanga.

U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

20 GODINA ZVERSKOG UBISTVA 14 SRBA NA KOSOVU: Da se nikad ne zaboravi ubistvo srpskih žetelaca, najmlađi Novica imao je samo 17 godina

Izvor: Kurir, 23.Jul.2019, 08:42

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.