Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva američka novčića na aukciji prodata za 869.500 dolara

Kovanice od jednog centa stare više od dva vijeka prodate su na aukciji u Kaliforniji za ukupno 869.500 dolara.

Riječ je o dva američka novčića sa velikim istorijskim značajem.

Jedan od novčića poznat kao "Birch Cent" prodat je za 517.000 dolara, a drugi, "Silver Center Cent", dostigao je vrijednost od 352.500 dolara.

Portparol aukcijske kuće „Heritidž oukšns“ (Heritage Auctions) Erik Bredli rekao je da iako novčići nisu prodati ukupno za milion >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dolara, kako je procijenjeno prije aukcije, organizatori su zadovoljni ishodom.

Bredli je rekao da ta dva novčića imaju istorijski značaj i da predstavljaju „tranziciju u američkoj istoriji od kolonije do nove republike“.

Na oba novčića ispisano je „Sloboda majka nauke i industrije“, što pokazuje, kako navodi Bredli, kako su SAD pokušavale da se distanciraju od vjerskog progona i monarhije koju su povezvale sa Velikom Britanijom.

(NN, rts)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.