Dunja Mijatović: Sprovesti istragu i utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2020, 17:29

Dunja Mijatović: Sprovesti istragu i utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je danas da srpske vlasti "imaju obavezu" da sprovedu "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za upotrebu prekomerne upotrebe policijske sile na protestima u Beogradu.

"Nasilno rasterivanje demonstranata od strane srpske policije juče u Beogradu izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava. Policijsko nasilje ili prekomerna upotreba sile ne smeju se nikada tolerisati, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i kada su operacije usmerene na održavanje javnog reda tokom demonstracija posebno složene i kada pripadnici policije izvršavaju svoje dužnosti u veoma napetoj situaciji", napisala je ona na Fejsbuku.

Komesarka SE podseća da je to "dobro uspostavljen princip, koji je izričit i u Smernicama o slobodi mirnog okupljanja iz 2019. godine koje su objavile Venecijanska komisija SE i OSCE/ODIHR".

"Srpske vlasti imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih", u skladu sa relevantnom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Smernicama o iskorenjivanju nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava koje je 2011. usvojio Komiteta ministara SE, navela je Dunja Mijatović.

Komesarka SE je takođe istakla da vlasti "moraju da obezbede da osobe koje tvrde da su žrtve policijskog kršenja zakona mogu da podnesu žalbu radi dobijanja odštete".

"Pokazivanje nulte tolerancije prema pripadnicima policije koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon je od presudnog značaja za sprečavanje nekažnjavanja i za jačanje poverenja javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana", dodala je Dunja Mijatović.

Više od 10.000 ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje policijskog časa u Beogradu zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su pokušali da uđu u zgradu Skupštine, ali ih je policija u tome sprečila. Nešto kasnije stigla su policijska pojačanja pa je bilo oštrih sukoba sa okupljenima.

Za večeras u 18 časova Savez za Srbiju (SzS), najveća opoziciona grupacija, najavio je proteste u centru Beograda, a jedan od povoda je najavljeno uvođenje policijskog časa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dunja Mijatović: Sprovesti istragu i utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Izvor: Danas, 08.Jul.2020

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je danas da srpske vlasti "imaju obavezu" da sprovedu  "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za  upotrebu prekomerne upotrebe policijske sile na protestima u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Komesarka Saveta Evrope: Utvrditi odgovorne za policijsko nasilje u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2020

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je u sredu da srpske vlasti "imaju obavezu" da sprovedu "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za prekomernu upotrebu policijske sile na protestima u Beogradu. "Nasilno rasterivanje demonstranata...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.