Izvor: JUGpress.com, 08.Jul.2020, 18:18

Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

STRAZBUR

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je da nadležni moraju da utvrde ko su odgovorni za nasilna postupanja policije tokom jučeranjeg protesta u Beogradu.

„Srpska policija juče je u Beogradu nasilno rasterivala demonstrante što izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava“, istakla je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Ona je navela da se policijsko nasilje i prekomerna upotreba sile ne smeju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tolerisati čak ni kada je postupanje policije posebno složeno i službena lica obavljaju svoju dužnost u izuzetno napetoj situaciji.

„Vlasti u Srbiji imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage i utvrde ko su odgovorni i izrekne im kaznu,“ rekla je Mijatović i dodala da nadležni moraju i da obezbede da žrtve policijskog nasilja mogu da podnesu prijavu i dobiju odštetu.

„Od ključnog je značaja da se pokaže nulta tolerancija prema policajcima koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon, spreči nekažnjavanje i ojača poverenje javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana“.

Ispred zgrade skupštine u Beogradu sinoć se spontano okupilo nekoliko hiljada građana nezadovoljnih postupanjem nadležnih u borbi protiv virusa korona i najavom predsednika Aleksandra Vučića da će biti uveden policijski čas.

Protest je trajao do duboko u noć, a demonstranti su se u više navrata sukobili sa policijom koja je uzvratila najpre suzavcem, a potom i silom. Tokom prenosa uživo kamere televizije N1 zabeležile su scene brutalnog postupanja policajaca prema građanima, udarci pendrecima, šutiranja, obaranje na zemlju i onesposobljavanje.

Da bi rasterala demonstrante policija je koristila pripadnike specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, konjicu, oklopna vozila, policijske pse i veliki broj ljudi u civilu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.