Dug put nuklearnog goriva

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put nuklearnog goriva

Posle mesec dana, nuklearno gorivo iz Vinče stiglo u Rusiju. Ta operacija najveća je u istoriji Međunarodne agencije za atomsku energiju. RTS imao ekskluzivno pravo da punih mesec dana prati pripremu i transport goriva iz Vinče.

Istrošeno nuklearno gorivo iz instituta Vinča, koje je tamo čuvano čitavih 26 godina, posle mesec dana stiglo je u skladište u Rusiji. Ta operacija, sprovedena u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, najveća je u istoriji te >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacije.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je na činjenicu da su informacije o transportu iznete u javnost od strane jednog od ministara za skupštinskom govornicom, rekao da tom prilikom nije pokazana nikakva odgovornost.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Đelić je istakao da je u ovakvim situacijama veoma važno da ministri shvate šta su državna funkcija i državna tajna.

Završetkom tog posla, istakao je Đelić, Srbija je skinuta sa mape zemalja koje su moguće mete nuklearnog terorizma, što je veoma dobro za kredibilitet države.

Najveća je i pošiljka. Vraćeno je više od 8.000 gorivnih elemenata, koji sadrže oko 2,5 tone uranijuma. RTS je imao ekskluzivno pravo da punih mesec dana prati pripremu i transport goriva iz Vinče.

U tri sata posle ponoći, 19. novembra, 15 kamiona sa isto toliko specijalnih ISO kontejnera punih goriva iz Vinče, krenulo je na put. Konvoj dužine oko kilometar i po, u pratnji 250 policijskih vozila, obezbeđivalo je više od 3.000 policajaca.

Koliko je čitav posao bio značajan govori činjenica da su se te noći u Vinči pojavili i predstavnici državnog vrha.

"Pokazujemo na taj način odgovornost u vezi sa čitavim regionom, jer se radilo o otpadu koji je predstavljao bezbednosni rizik, ne samo za Srbiju već i za region i smeštamo ga u skladište sa najvećim merama sigurnosti u Rusiji", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

U pratnji helikoptera, konvoj je oko šest ujutru stigao do Azotare u Subotici, gde su ISO kontejneri pretovareni na specijalnu železničku kompoziciju za prevoz opasnog materijala.

Odatle, vozom do Kopra u Sloveniji, zatim na brod, do luke Murmansk u Rusiji. Sa broda, opet vozom u skladište Majak na granici sa Kazahstanom.

Osam godina priprema

Pripreme za transport traju od 2002. godine, kada je Srbija Rusiji vratila sveže nuklearno gorivo. U međuvremenu potpisan je i ugovor sa Rusijom o vraćanju istrošenog goriva u zemlju porekla.

"Vaše gorivo došlo je iz Rusije, ovde je mnogo godina. Zabrinuti smo, jer je visoko obogaćeno što znači da je lakše od njega napraviti oružje. Zato se taj materijal u celom svetu sakuplja. U međuvremenu vraćeno je 35 pošiljaka širom sveta", rekao je Džon Keli iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Mi te radioaktivne elemente zajedno sa istrošenim gorivom više nećemo imati kod nas i nećemo imati potrebu za primenom skupih i visokih tehnologija za čuvanje takvog materijala", kaže Radojica Pešić, direktor Nuklearnih objekata Srbije.

Inače, RTS je dobio ekskluzivno pravo da snimi transport i pripremu, ali smo zbog bezbednosnih razloga prihvatili obavezu da do dolaska konvoja na odredište, ne objavimo nijednu informaciju.

Međutim, vest se, dan pred transport, najpre pojavila u jednom dnevnom listu, pa je povučena, a potom je plan o transportu tovara koji bi zanimao mnoge teroriste, objavljen u skupštinskoj raspravi.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je, naime, u skupštinskoj raspravi, naveo celokupan raspored prevoza i način obezbeđivanja.

Tovar je ipak bezbedno stigao. To, kažu nadležni, treba da označi i kraj jednog perioda istorije Vinče, koja sada treba da se posveti upotrebi nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istrošeno nuklearno gorivo stiglo u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2010

BEOGRAD -..Istrošeno nuklearno gorivo iz Instituta u Vinči, koje je tamo čuvano 26 godina, posle mesec dana transporta stiglo je u skladište u Rusiji, javila je večeras Radio - televizija Srbije (RTS)...Prema navodima RTS-a, čitava operacija obavljena je u saradnji sa međunarodnom Agencijom za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NUKLEARNO GORIVO IZ VINČE STIGLO U RUSIJU

Izvor: Kurir, 22.Dec.2010

Čitava akcija koštala oko 48 miliona evra. Srbija obezbedila 60 odsto, a ostatak donirala međunarodna zajednica, rekao Božidar Đelić..BEOGRAD - Istrošeno nuklearno gorivo iz Instituta u Vinči, koje je tamo čuvano 26 godina, posle mesec dana transporta stiglo je u skladište u Rusiji, javila...

Nastavak na Kurir...

Nuklearno gorivo iz Vinče posle mesec dana i više od 11.000 kilometara stiglo u Rusiju

Izvor: Blic, 23.Dec.2010, 00:15

BEOGRAD/MAJAK Nuklearni gorivo iz Vinče, za koje je postojala bojazan da bi moglo da padne u ruke terorista koji bi od njega načinili nuklearno oružje, stiglo je do svoje konačne destinacije u Rusiji. Tokom transporta koji je trajao više od mesec dana i tokom kojeg je prešao 11.300 kilometara,...

Nastavak na Blic...

Gorivo iz Vinče u Rusiji

Izvor: Danas, 23.Dec.2010

Istrošeno nuklearno gorivo iz instituta Vinča, koje je tamo čuvano čitavih 26 godina, posle mesec dana stiglo je u skladište u Rusiji, javio je sinoć RTS.

Nastavak na Danas...

Nuklearno gorivo iz Vinče stiglo na Sibir

Izvor: Radio 021, 23.Dec.2010

Istrošeno nuklearno gorivo iz instituta Vinča, koje je tamo čuvano čitavih 26 godina, posle mesec dana stiglo je u skladište u Rusiji.

Nastavak na Radio 021...

Đelić: Nuklearka “Belene” će se sigurno graditi

Izvor: Blic, 23.Dec.2010

Srbija nema projekat gradnje nuklearke na svojoj teritoriji ali razmatra mogućnost učestvovanja u nuklearnoj elektrani “Belene” u Bugarskoj. Odluka nije doneta ali mi ćemo morati da zauzmemo stav o tome jer će se "Belene" sigurno izgraditi, izjavio je Božidar Đelić, ministar za nauku i tehnološki...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.