Nuklearno gorivo iz Vinče stiglo u Rusiju

Izvor: Blic, 23.Dec.2010, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearno gorivo iz Vinče stiglo u Rusiju

BEOGRAD/MAJAK Nuklearni gorivo iz Vinče, za koje je postojala bojazan da bi moglo da padne u ruke terorista koji bi od njega načinili nuklearno oružje, stiglo je do svoje konačne destinacije u Rusiji. Tokom transporta koji je trajao više od mesec dana i tokom kojeg je prešao 11.300 kilometara, nuklearni otpad je promenio drumski, železnički i morski saobraćaj, a na putu ka Rusiji opisao je krug skoro oko čitavog evropskog kontinenta. Reč je o najvećoj akciji te vrste sprovedenoj u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

"Završetkom ovog posla, Srbija više nije na mapi zemalja koje mogu biti mete teroristički napada, što je veoma dobro za kredibilitet zemlje", izjavio je Potpredsednik Vlade Božidar Đelić gostujući u Dnevniku

Akcija koju je obezbeđivalo 3.000 pripadnika MUP-a Srbije, započela je 19. novembra, transportom ovog materijala iz Vinče u Suboticu. Prevoz je vršen u dobro obezbeđenim neprobojnim kontejnerima, koji su bili natovareni na 15 kamiona, koje je pratilo 250 policijskih vozila. Konvoj dugačak kilometar i po, stigao je u subotičku azotaru, gde je materijal prebačen na specijalnu železničku kompoziciju, koja je zatim ušla na teritoriju Mađarske. Odatle, voz se uputio ka slovenačkoj luci Koper, gde je utovaren na brod.

Brod je plovio Mediteranom, prošao kroz Gibraltarski moreuz, da bi potom Atlantikom, kroz kanal Lamanš, uplovio u Arktičko more i stigao do luke Murmansk u Rusiji. U Murmansku je ponovo natovaren na voz, koji ga je transportovao do krajnje destinacije, grada Majak na Uralu, u blizini granice sa Kazahstanom.

Pregovori oko ovog transporta nuklearnog otpada, trajali su osam godina, kada je porpisan ugovor sa Rusijom o vraćanju istrošenog goriva.

Mrkonjić u Skupštini obelodanio raspored prevoza otpada

Prebacivanje nuklearnog otpada iz Vinče trebalo je da se drži u strogoj tajnosti, ali se, i pored toga, dan pred transport pojavila ta informacija u medijima. Dan kasnije, za skuptinskom govornicom, Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić saopštio celokupan raspored prevoza i način obezbeđenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.