Državni udar u Rusiji? Spremni smo da umremo

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 08:52

Državni udar u Rusiji? "Spremni smo da umremo"

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin je u novoj video poruci objavio da su sve vojne lokacije u ruskom gradu Rostovu na Donu pod kontrolom plaćeničke grupe Vagner.

Prigožin tvrdi da se ne radi o vojnom udaru, ali čini se da si je postavio cilj svrgavanja ruskog vojnog vrha, piše BBC.

Na snimku objavljenom jutros na društvenim mrežama, Prigožin se svađa sa visokim ruskim komandantima u štabu regionalne vojske u Rostovu.

"Došli smo ovde jer želimo da pronađemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načelnika Generalštaba i ruskog ministra odbrane", rekao je šef Vagnera.

Internetom kruži video snimak koji navodno prikazuje Prigožina u južnom ruskom vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Na snimku Prigožin kaže da će njegove trupe blokirati grad i krenuti ka Moskvi, osim ako im ne dođu šefovi odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, prenosi Bi-Bi-Si.

Inače, Prigožin je nešto ranije poručio je da su njegovi borci i on spremni da umru za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktuelnog vojnog vođstva.

"Spremni smo da umremo, svih nas 25.000", rekao je Prigožin u novoj audio poruci na Telegramu.

Prigožin je objavio u novoj audio poruci na Telegramu da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice", rekao je Prigožin, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo. AFP nije mogao da proveri Prigožinovu tvrdnju.

Guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haos u Rusiji, Vagnerovci krenuli ka Moskvi? VIDEO

Izvor: B92, 24.Jun.2023

Šef grupe "Vagner" tvrdi da su njegove jedinice zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu..."Vojni objekti Rostova, uključujući aerodrom, su pod našom kontrolom", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom jutros...On je rekao da su njegove snage zauzele štab ruske...

Nastavak na B92...

BBC potvrdio: Prigožin se sastao sa zamenikom ruskog ministra odbrane u Rostovu (VIDEO)

Izvor: Blic, 24.Jun.2023

U videu koji je jutros postavljen na Telegram kanal koji je povezan sa Vagner grupom, vidi se njen lider Jevgenij Prigožin na sastanku sa zamenikom ruskog ministra odbrane Junus-Bekom Jevkurovom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.