Državni milioni završe u privatnim džepovima

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni milioni završe u privatnim džepovima

Banjalulka - Javnim nabavkama u BiH godišnje se u privatne džepove odlije više stotina miliona KM, što je, između ostalog, dovelo zemlju na vrh liste najkorumpiranijih zemalja, ocenio je član Upravnog odbora Udruženja građana „Tender“ Rajko Kecman i sugerisao da korupciju u javnim nabavkama treba učiniti neisplativom raznim merama zaštite, novčanih i drugih kazni.

Kecman je pre okruglog stola „Borba protiv korupcije u javnim nabavkama u BiH - posebno sa aspekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uloge medija" najavio kako će se ovo udruženje zalagati da se u novi zakon ugrade toliko oštre mere zaštite da korupcija u javnim nabavkama postane apsolutno nerentabilna. „Zakon se ne poštuje u segmentu koji se odnosi na kriterijume za selekciju ponuđača za izbor ekonomski najpovoljnijeg ponuđača. Ugovorni organi to svesno omogućuju tako što ne navode godišnju potrebnu količinu robe, već samo naziv robe, te navode robne marke ili proizvođače, pa vežu celu javnu nabavku samo za jednu robnu stavku i na taj način dobavljač diže enormno cenu", istakao je Kecman.

Glavni revizor RS Boško Čeko rekao je da Zakon o javnim nabavkama, u kojem se najčešće izuzima član pet pa se pod nabavkom poslovnog prostora često nabavljaju i nekretnine, oprema i kancelarijski nameštaj, treba pojednostaviti.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Srbije Čedomir Čupić istakao je da u Srbiji nisu do sada urađena istraživanja kolike štete nastaju po budžet od nelegalnih tendera, ali se zna da samo u slučaju „Železnica Srbije" iznose nekoliko miliona evra. „Zbog korupcije u javnim nabavkama, svi su gubitnici, i oni koji misle da trenutno dobijaju, jer u lošoj privredi sutra ni oni neće, koliko god budu proizvodili, imati kome svoj proizvod da prodaju, jer u poslovanju morate imati izvesnu budućnost koja počiva samo na legalnosti", smatra Čupić i kaže da se u svetu se smatra normalnim prisustvo korupcije od tri do pet odsto, dok je više od pet odsto alarmantno.

Pronevereni milioni

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Renata Radić-Dragić istakla je da se u javnim nabavkama pronevere milioni KM građana BiH, ako se uzmu u obzir podaci Agencije za javne nabavke BiH koji kažu da se u poslednje tri godine za javne nabavke potrošilo oko četiri milijarde KM, te ako su tačni podaci „Tendera" da se deset odsto tih sredstava proneveri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.