Izvor: S media, 28.Dec.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država zove u pomoć: Kako da prijavite lopova?

Da je korupcija zavladala Srbijom i vrapcima je postalo jasno. One „kuražnije“ koji su voljni da prijave nečasne radnje u svom okruženju, obeshrabruju primeri pojedinaca koji su se usudili na takav korak.

Javnost još pamti sudbinu Gorana Miloševića iz Smedereva koji je otkrio aferu „drumska mafija“ – ostao je bez posla, a njegova porodica trpela je šikaniranje i pretnje... Čovek koji je ukazao da je iz državnog budžeta ukradeno 6,5 miliona evra prošao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je kao bos po trnju!

Prijavite „lopove u svojim redovima“



Da je vrag odneo šalu, postalo je jasno našim „vlastodršcima“, pa su najavili da će „uzbunjivači“, odnosno svi oni koji su spremni da prijave „lopove u svojim redovima“, biti zakonom zaštićeni.

Tako je republički ministar pravde Nikola Selaković najavio da će do sredine iduće godine biti usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Da ne bude zabune, podsetićemo da su „uzbunjivači“ ili zviždači (eng. whistleblowers) - osobe koje ukazuju na potencijalno nezakonite i koruptivne radnje. Naziv je novina kod nas, ali u svetu oni postoje desetinama godina. U pitanju su pojedinci koji pokušavaju da se bore protiv nelegalnih radnji, tako što nadležnim organima dojavljuju informacije i podatke koji se mogu iskoristiti kako bi se razotkrile malverzacije.

Uzbunjivači mogu da budu interni, i eksterni. Interni su oni koji se nalaze unutar neke organizacije, institucije, privrednog društva, i oni su najčešće, stalno zaposleni radnici. Eksterni se ne nalaze u ugovornom, radnom ili pravnom odnosu. Njihovi motivi za uzbunjivanje mogu biti, moralne i etičke vrednosti i borba za njih, kao i promocija sopsteve ličnosti.

Predviđeno je da budući zakon bude „skrojen“ po domaćim merama, po australijskom „šnitu“, koji bi nam, kažu, najbolje „pasovao“, jer je vrlo efikasan u borbi protiv korupcije.

Doduše, vlasti se na taj korak nisu odlučile dobrovoljno, već iz nužde, budući da od Evrope godinama dobijaju „packe“ jer ništa ne čine po tom pitanju.

Da li će Srbija postati „zemlja Čvorovića“?



Oni koji budu želeli da „isteruju pravdu“, poput Ilije Čvorovića iz kultnog filma „Balkanski špijun“, neće morati da se plaše odmazde!

Tako predstavnik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović očekuje da će ubuduće svaka odmazda prema uzbunjivačima biti tretirana kao krivično delo i da će državni organi postupati po svim prijavama uzbunjivača, bilo da su anonimne ili ne.

-Srbija je obavezna da obezbedi adekvatnu zaštitu ljudima koji su ukazali na korupciju i kriminal – kaže za S media portal Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. - Projekat koji koordiniram za finalni cilj ima izradu modela Zakona o uzbunjivačima zasnovanog na analizi uporednopravnih rešenja iz većeg broja nacionalnih zakonodavstava podrazumevajući kompleksan pristup.

Ko, zapravo, piše zakon?

U javnosti vlada konfuzija, ko zapravo piše Nacrt zakona i koliko radnih grupa ga priprema!?

Pojašnjenje smo potražili od Nemanje Nenadića iz Transparentnosti Srbija.

-Postoji Radna grupa koja je formirana još letos i kojom koordinira poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, a čiji sam i ja član – otkriva Nemanja Nenadić u razgovoru za S media portal. - Tu su još i ljudi koji su po prirodi svojih znanja ili posla kojim se bave, na neki način povezani sa tom temom kao što su zaštitnik građana Saša Janković, javni tužilac Goran Ilić, profesor Branko Lubarda sa Pravnog fakulteta i član Odbora za borbu protiv korupcije... Ideja je bila da Radna grupa pripremi model Zakona koji bi nadležne institucije usvojile, ako su sa njime saglasne i uputile ga u dalju proceduru.

Informacije o tome da postoji još jedan proces pisanja zakona nedavno je objavio ministar pravde i državne uprave. Nenadić kaže da mu nije jasno šta se događa - da li je Zakon zaista u pripremi, da li je zaista oformljena neka Radna grupa koja na njemu radi ili ne?

Da zamešateljstvo bude kompletnije, nedavno se pojavio i dokument - Akcioni plan Vlade - u kome se pominje da će Zakon biti pripremljen u toku sledeće godine.

-Moram da priznam da me iznenađuje da takva najava dolazi od ministra, ne zbog toga što Ministarstvo nije nadležno za taj posao, već zato što mi se čini da je neracionalno raditi paralelno dva slična procesa! Bilo bi bolje da Ministarstvo sačeka da se ovaj model izradi, pa ukoliko on valja, da radi na njemu ili da ukaže na pravce i koncept novog Zakona - upozorava Nenadić.

I LDP ima šta da kaže

On napominje da postoji i treći predlog Zakona, koji je LDP nedavno predstavio:

-Trenutno postoje odredbe u tri zakona koje direktno tretiraju pitanje zaštite uzbunjivača. To su Zakon o državnim službenicima, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije. One su loše napisane i ne bi trebalo da čudi što nije bilo nikakvih rezultata na tom planu. Mi u ’Transparentnosti Srbija’ uvek smo isticali da je zaštita lica koja su spremna da ukažu na nezakonitosti, pa i na korupciju, jedna od najvažnijih stvari koje nedostaju u mogućem pravnom okviru - naglašava Nenadić.

Američki koncept

Neophodno je, ukazuje Nenadić, regulisati i način i vrstu „nadoknade“ osobama koje prijavljuju korupciju. On se zalaže za „američki koncept“, koji predviđa novčanu nagradu za taj čin.

-Takva praksa je raširena u SAD. Ali tamo nije suština samo da čovek prijavi nepravilnost, već se traži aktivno učešće tj.da uzbunjivač tuži onoga ko je prevario državu, pa kada taj plati, onda država dobija jedan deo novca, a tužilac drugi – obrazlaže Nenadić.

Naopako postavljen sistem kazne i nagrade

I Zoran Gavrilović, vođa programa za borbu protiv korupcije u Birou za društvena istraživanja, ima utisak da se, kada je u pitanju kreiranje zakona, „stvari malo sudaraju“.

-Mana dosadašnjih odredbi je što mogu da se prijave slučajevi koji su se desili samo od 2010. na ovamo i to bi bilo dobro da se promeni u novom Zakonu – priča za S media portal Zoran Gavrilović. - Nužno je promeniti odredbu da i državni službenik koji je izgubio posao može da bude uzbunjivač. Paradoksalno je to da u Zakonu o državnim službenicama postoji odredba prema kojoj službenik mora da prijavi korupciju, a nema mehanizma njegove zaštite. Sada imamo situaciju da uzbunjivač biva kažnjen, a onome ko čini korupciju ne fali ni dlaka’ glave! Ta mesta moraju da budu zamenjena.

Tekst: Ljuba Đorđević

Foto: Guliver/Thinkstock, Ilustracija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.