Izvor: Blic, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država na gubitku, Vlade Divac odustao

Država na gubitku, Vlade Divac odustao

'Apurna', zajednička kompanija Vlada Divca i francuskog 'Danonea' i 'Pivovarne Laško', juče su definitivno odustali od javnog preuzimanja akcija 'Knjaza Miloša'. Posle višemesečne borbe tri ponuđača, ali i agonije malih akcionara, u trci za aranđelovačku kompaniju ostao je samo 'FPP Balkan limitid' koji je dostavio ponudu za otkup minimum 25 odsto, a maksimum 33,69 odsto akcija 'Knjaza', tačno koliko je u rukama malih akcionara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po ceni od 23.000 dinara po akciji. Mali akcionari imaju sedam dana da se odluče. Sudbina državnih akcija još je neizvesna i može se desiti da za njih niko ne bude zainteresovan.

Tačno juče u podne, u Komisiji za hartije od vrednosti otvorena je samo jedna pristigla ponuda, dok su neposredno pre toga faksom poslati dopisi 'Pivovarne Laško' i 'Apurne' da povlače svoje pređašne ponude.

- Kasno preksinoć u Parizu doneta je odluka da ne učestvujemo u javnom preuzimanju akcija 'Knjaza Miloša'. Nas je uvek vodio motiv da budemo u privatizaciji preduzeća gde su svi spremni da nas prihvate. U poslednjih deset dana promenjen je zakon o preduzećima, koji nama nije išao na ruku. Nadam se da ovo neće biti loš signal stranim investitorima i da će oni i dalje ulagati u Srbiju - naglasio je Slavko Carić, konsultant 'Apurne', dodajući da za sada ta kompanija nije donela odluku da li će podnositi tužbe zbog poništavanja dela procesa preuzimanja akcija 'Knjaza Miloša', nakon što je 'Apurna' prikupila više od 54 odsto akcija tog preduzeća.

U saopštenju za javnost, koje je rukovodstvo 'Pivovarne Laško' prosledilo medijima u Ljubljani, navedeno je da su se na povlačenje iz trke za aranđelovačku fabriku odlučili zbog 'nejasnih uslova i neravnopravnog položaja u koji su stavljeni ponuđači'.

Cena državnih akcija

S obzirom na to da je FPP ponudio da otkupi 33,69 odsto koliko zbirno imaju mali akcionari, to će ako otkupe zacrtani maksimum, a već imaju u vlasništvu 25,03 odsto akcija, značiti da će postati većinski vlasnik 'Knjaza Miloša' sa 58,72 odsto akcija. Za sada se ne zna na koji način će biti prodato 41,28 odsto akcija koje su u vlasništvu države, niti koja će za njih biti postignuta cena.

- Narednih dana, nakon detaljne analize, donećemo odluku o daljoj sudbini državnog paketa akcija 'Knjaza'. Pristigla je jedna konačna ponuda za javno preuzimanje akcija 'Knjaza Miloša' i tek treba da se upoznamo sa onim što 'FPP Balkan limitid' nudi - rekao je za 'Blic' Predrag Bubalo, ministar za privredu Srbije.

'FPP Balkan limitid' je u ranijoj konačnoj ponudi naveo da bi, u slučaju uspešne ponude, u naredne dve godine bio otkupljen i državni paket akcija 'Knjaza Miloša'. Ti ranije ponuđeni uslovi će, međutim, kako je najavila Dragijana Radonjić-Petrović, direktor brokerske kuće 'MV investmenst' koja zastupa FPP, biti izmenjeni.

Predstavnici 'FPP Balkan limitida' po podne su o otkupu državnih akcija razgovarali sa ministrom privrede Predragom Bubalom i direktorom Agencije za privatizaciju Miodragom Đorđevićem.

- Načelno je postignut dogovor da se državne akcije u aranđelovačkoj fabrici prodaju na Beogradskoj berzi', rekla je Dragijana Radonjić-Petrović, direktor 'MV investmentsa', brokerske kuće koja zastupa 'FPP Balkan limitid', nakon razgovora sa Bubalom i Đorđevićem.

Prema prvobitnoj ponudi, državi je ponuđena prosečnu cenu od 260 evra po akciji, i tu će se narednih dana najviše i lomiti koplja.

Odluka malih akcionara

- Spremni smo da pregovaramo sa predstavnicima Vlade i Agencije za privatizaciju - rekla je Dragijana Radonjić Petrović i dodala da 'FFP Balkan limitid', neće odustati od tužbe Vrhovnom sudu Srbije zbog načina na koji je država svoje akcije u 'Knjaz Milošu' nudila na prodaju.

Ukoliko u narednih sedam dana i država da nalog za prodaju svojih akcija 'FPP Balkan limitidu' i broj ponuđenih akcija premaši traženih maksimalnih 33,6 odsto, svim akcionarima bi se proporcionalno smanjio broj akcija koje će odmah biti isplaćene.

- O rokovima i uslovima za otkup akcija iznad maksimalnog procenta koji je naveden u konačnoj ponudi tek treba da razgovaramo sa predstavnicima Komisije za hartije od vrednosti - istakla je direktorka 'MV investmentsa'.

Dr Milan R. Kovačević, stručni konsultant za inostrana ulaganja, komentariše da država ranije nije ni pokušavala da proda svoje akcije 'Knjaza' FPP, a da će se tek po okončanju roka znati šta će se desiti sa 41,28 odsto akcija u Akcijskom fondu.

- Kada većinski akcionar bude sazvao skupštinu, na njoj će najverovatnije biti odlučeno šta će sa manjinskim paketom, mislim da će sada prvi put država da se uozbilji. Što se tiče proporcionalnog smanjivanja akcija koje bi bile otkupljene od malih akcionara, u slučaju da i država ponudi svoje akcije FPP, oni bi zbog svojih prava mogli da se udruže i da je tuže, mada ne verujem da će se tako nešto desiti - ističe dr Kovačević.

- Zadovoljni smo što je uopšte dostavljena i jedna ponuda, mada smo očekivali i mislili da će 'Apurna' da popravi svoju ponudu. Očekujemo da će država i 'FPP Balkan limitid' da se dogovore oko državnog paketa akcija - ističe Radojica Milivojević, zamenik generalnog direktora 'Knjaza'.

Branko Pavlović, savetnik malih akcionara, kaže da nema dileme da će mali akcionari prihvatiti ponudu 'FPP Balkan limitida'. On smatra da oni akcionari koji se ne odluče da sada prodaju svoje akcije moraju da računaju da će dividendu moći da dobiju tek za tri do pet godina, jer će novi vlasnik iz tekućeg priliva ulagati u preduzeće. D. Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.