Izvor: S media, 19.Okt.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država i mediji - čuvari ravnopravnosti!

Projekat pod nazivom „Više od zakona“, koji je realizovao Poverenik za ravnopravnost uz podršku EU, ima za cilj stvaranje istinske, a na formalne ravnopravnosti. Srbija je do sada usvojila brojne zakone, ali je ključni problem i dalje nedostatak njihove primene.Ovo su osnovni zaključci sa današnje međunarodne konferencije „Mediji i ravnopravnost“.

Petrušić: Diskriminacija cveta

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je diskriminacija i dalje raširena u svim oblastima života.

-Efikasna primena zakona koji su usklađeni sa evropskim standardima je ključna za rešavanje problema – tvrdi Nevena Petrušić. - Predstoji nam da uz pomoć medija podižemo svest javnosti o tome kakva je opasnost od diskriminacije i kakvu korist može imati društvo u kome svi imaju jednaka prava i jednake mogućnosti. Prvi rezultati antidiskriminasijskih zakona pokazuju da ima napretka.

Ko je najugroženiji

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić tvrdi da su u Srbiji i dalje najugroženiji pripadnici romske zajednice, deca, žene i LGBT populacija. Ipak, smatra da je Srbija od 2000. godine načinila veliki napredak u poštovanju različitosti svojih građana.

-To nije dovoljno, jer zaštita ljudskih prava zahteva stalnu brigu i unapređivanje kako bi postali društvo u kome je ostvaren ideal jednakih prava svih građana - tvrdi Grubješić.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović smatra da je Parlament čuvar demokratije u Srbiji. Tvrdi da je Srbija napredovala, naročito po pitanju rodne ravnporavnosti.

Srbija na dobrom putu

- U istoriji srpskog parlamentarizma imamo najveći broj žena koje su narodni poslanici i najveći broj predstavnika manjina koje su zastupljene u Parlamentu. To je civilizacijsko dostignuće Srbije - smatra Stefanović.

Poslednji izveštaj Evropske komisije sugeriše da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju poštovanje različitosti. Naša zemlja je ratifikovala sve međunarodne instrumente iz oblasti ljudskih prava i da beleži napredak u toj oblasti.

Dežer: Govor mržnje

Šef delegacije EU Vensan Dežer, međutim, kaže da u Srbiji postoje zakonske regulative, ali da je njihova primena i dalje loša.

-Srbija se trudi da napravi napredak u oblasti poštovanja ljudskih prava. Međutim, govor mržnje je još uvek prisutan u velikoj meri i Srbija bi tim pitanjem morala da se pozabavi - poručuje Dežer.

Evropska komisija uočava i brojne propuste i sporosti u korišćenju svih oruđa koji su državi na raspolaganju u suzbijanju diskriminacije. Na državnim institucijama i medijima je da zajednički rade na poboljšanju uslova života za sve građane.

Jelena Živković

foto: infobiro

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.