Drulovićev prvi važan korak

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drulovićev prvi važan korak

Večeras (20.45 č) u Dablinu naša najbolja fudbalska reprezentacija sa novim selektorm igra prvi prijateljski meč u ovoj godini, rival Republika Irska.– Ivanović: Puna odrška novom selektoru

Od izveštača „Žurnala”

Dablin: Četiri meseca je prošlo od poslednje utakmice reprezentacije Srbije u Dubajiu sa Rusijom (0:0). Od tada neki kažu nije se mnogo toga promenilo, a zapravo jeste. Na klupi više nema Siniše Mihajlović, od večeras će "dirigovati", iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pevanje himne nije više obavezno, Ljubinko Drulović, a novo - staro lice na terenu je Adem Ljajić.Bilo bi dobro samo da u odnosu na prethodni period ne bude rezultatskih promena, s obzirom da od duela sa Hrvatskom u Beogradu, Orlovi ne znaju za poraz.

Sa željom da nastave niz dobrih rezultata i pobedom otvore 2014. „orlovi” će istrčati večeras na stadion „Aviva” u Dablinu protiv Republike Irske.

- Kvalifikacije za PE za Srbiju kreću već od Republike Irske. Greške koje smo pravili u prethodnim kvalifikacijama sigurno su nam pomogle da naučimo kako da budemo bolji. Postoje sitnice na kojima bi trebalo da radimo i poravimo neke segmente igre. Imamo dovoljno vremena da start kvalifikacija dočekamo spremni - istakao je Branislav Ivanović, kapiten reprezentacije Srbije.

Ima li još entuzijazma u reprezentaciji Srbije, s obzirom da niste otišli na dva velika takmičenja?

- Entuzijazam mora uvek da postoji, kada se igra za reprezentaciju. Ovo jeste novi početak, odnosno pravi izazaov za ovu generaciju da pokaže koliko zaista vredi. Spremi smo da to i pokažemo, jer više nemamo prava na greške i izgovore. Sada je sve na nama i to moramo da pokažemo na terenu.

Koliko poznajete tim Republike Irske?

- Izuzetno respektujemo Irce, u prošlosti su imali baš mnogo dobrih igrača. Imaju snažan tim, svi reprezentativci igraju u velikim klubovima posebno u Engleskoj i važan su deo tima. Za nas je duel sa Republikom Irskom izazov, ali pokušaćemo da pobedimo. Veliki rival, dobar stadion, navijači, imamo sve za veliku utakmicu.

Za razliku od one utakmice u Beogradau kada je protiv Iraca bilo samo pet hiljada ljudi, danas će atmosfera biti drugačija, možete li da povučete paralelu?

- Sećem se svakog detalja sa pomenute utakmice u Beogradu, bila je pre svega izuzetno teška. Ono što je za nas bitno pred start kvalifikacija za PE jeste činjenica da i sami mediji kreiraju dosta toga, a nama je potreban vetar u leđa i podrška. Upravo su to stvari koje prave razliku i pune stadion. Imamo dobru reprezentaciju, odličnu grupu u kojoj možemo da se takmičimo, sada je na nama da pokažemo kvalitet, a na medijima i navijačima da nas podrže. Svi zajedno od današnjeg dana krećemo u novi uspešan ciklus - zaključio je Ivanović

Čelzi se iz Istanbula vratio sa remijem 1:1 posle prvog meča osminefinala Lige šampiona protiv Galatasaraja, da li je bilo teško čuvati Drogbu sa kojim se nekada igrali?

- U Londonu će utakmica biti još teža. Postigli smo gol u Istanbulu, velika je to prednost, ali samo pod uslovom da na pravi način odigramo i na domaćem terenu. Što se tiče Drogbe, u dosadašnjoj karijeri to mi je bio najveći izazov. Čuvati takvog igrača naročito u prekidima je neverovatno. Nema opuštanja u Londonu, Galata ima odličan tim - rekao je kapiten Srbije.

Na pitanje da li im smeta prefiks v.d. selektora, kapiten Ivanović i njegov zamenik Kolarov imali su gotovo istovetne odgovore:

- U glavama igrača funkcija v.d. ne postoji. Za nas je selektor - selektor. Da li je privremeni ili za stalno od nas Ljubinko Drulović ima maksimalno poštovanje. U tom delu neće biti nikakvih problema - istakao je Branislav Ivanović.

Na kapitenov odgovor nadovezao se i Kolarov:

- Meni ništa ne znači previks v.d. stvar je jasna -  Drulović je naš selektor. Daćemo maksimum da pomognemo njemu, ali i sebi. Stavr je jasna po ovom pitanju.

Rekao je Drulović i pre dolaska u Dablin da nema trenu i da mu je najveća želja da ostane na klupi A reprezentacije i u kvalifikacijama za PE.

Prvi test pred kompletnom Srbijom, Drulović polaže već večeras u Dablinu:

- Zadovoljan sam što sam došao na čelo naše najbolje reprezentacije i nadam se da ću imati velikog uspeha kao sa zlatnim omladincima.

Da li se sećate kvalifikacija za PE 2000. godine?

- Naravno da se sećam jer je nama tada Republika Irska dobrim rezultatom u Skoplju omogućila da se direktno kvalifikujemo na PE u Belgiji i Holandiji. Zahvalan sam Ircima na toj pomoći.

Bili ste uspešni kao igrač, šta mislite da li ćete biti na istom nivou i kao trener, odnosno selektor?

- Velika mi je želja da napravim još jedan veliki uspeh. Prvi korak sam uradio sa omladincima, a drugi bi bio sa najboljom reprezentacijom da se plasiram na PE u Francuskoj. Voleo bih da nastavim rad sa ovim igračima i da posle dva propuštena takmičenja odemo na PE.

Koliko će Kolarov i Ivanović moći da pruže na terenu protiv snažnih Iraca s obzirom da su umorni utakmicama u svojim klubovima?

- Verujem u obojicu, oni su profesionalci. Igraju teške utakmice svaki treći dan, ali sam siguran da će i danas dati maksimum. Izuzetno je važno da prvu utakmicu u 2014. godini počnemo na pravi način odnosno pobedom.

Siniša Mihajlović je kvalifikacije izgubio u Skoplju kada se posvađao sa Ivanovićem i Kolarovim, kakad je vaš odnos sa njima dvojicom?

- Ivanović i Kolarov su predvodnici ove generacije, razgovor je bio korektan i otvoren. Oni su svesni u kakvoj se situaciji nalazimo i mislim da ćemo imati dobru saradnju. Nema razloga da bude drugačije.

Da li vam je bitan rezultat protiv Republike Irske ili ćete ili je i Vama u prvom planu da se reprezentacija uigra?

- Za mene je utakmica sa Republikom Irskom takmičarska. Moramo tako da se ponašamo i da od prvog dana igramo na rezultat. Uostalom merilo u bilo kom sportu, a naročito u fudbalu je rezultat. Želimo da počnemo dobro 2014. a imaćemo možeda i najbolji test. Igraćemo na fantasničnom stadionu. Cela atmosfera nas još više obavezuje da pružimo maksimum.

Od kojeg igrača Republike Irske preti najveća opasnost?

- Napadač Long, je izuzetno dobar igrač. Aktivan je ceo meč, odlično igra glavom, opasan igrač. Republika Irska je jaka na prekidima i to im je važan segment igre.

Da li će svi igrači dobiti šansu na današnjem meču?

- Imamo maksimalno šest izmena, tako neće moći svi da igraju. U zavisnosti od toka utakmice, tako ću i birati izmene - zaključio je Drulović.

STADION: Aviva. KAPACITET: 57.700. POČETAK: 20,45 (RTS 1). SUDIJA: Viktor Kasai (Mađarska).

REPUBLIKA IRSKA: Forde, Koleman, Ošej, Vilson, Vard, Mekgidi, Vela, Mekarti, Meklin, Holahan, Long.Selektor: Martin Onil

SRBIJA: Stojković, Basta, Ivanović, Biševac, Kolarov, Matić, Fejsa, Tadić, Ljajić, Marković, Šćepović. Selektor: Ljubinko Drulović

M. Milanović

objavljeno: 05.03.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orlovi sa Drulovićem na klupi i Ljajićem na terenu napadaju Irce (sreda, 20,45, SASTAVI)

Izvor: Sportski Žurnal, 05.Mar.2014, 01:52

Tačno četiri meseca je prošlo od poslednje utakmice reprezentacije Srbije u Dubaiju sa Rusijom (0:0). Od tada, neki kažu, nije se mnogo toga promenilo, a zapravo jeste.. (FOTO: N. Negovanović). Na klupi više nema Siniše Mihajlovića, od srede uveče će „dirigovati” iako pevanje himne nije...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Uživo: Republika Irska - Srbija, Ljajić na klupi za rezerve

Izvor: Blic, 05.Mar.2014

Fudbalska reprezentacija Srbije od 20:45 u Dablinu igra prijateljski meč sa Republikom Irskom, a zbivanja sa tog duela možete da uživo pratite uz Blicsport.rs..."Orlovi" na ovom meču nastupaju sa Ljubinkom Drulovićem u ulozi vršioca dužnosti selektora, jer je saradnja sa prethodnim strategom,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.