Drogu probao svaki treći učenik

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drogu probao svaki treći učenik

SUBOTICA - Samo za protekle dve nedelje u subotičku bolnicu primljeno je zbog predoziranja drogom osam osoba, a jedan dvadesetčetvorogodišnji mladić je preminuo. Načelnica psihijatrijskog odeljenja, dr Nada Vasković Maravić kaže da primljeni pacijenti tvrde da su uzimali iste količine ovog opijata kao i ranije, pa se pretpostavlja da je na subotičke ulice dospeo „čistiji" heroin. Inspektor za suzbijanje narkomanije u Policijskoj upravi u Subotici Ljubiša Ivanović potvrdio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Blicu" da je u gradu sve više heroina, a poslednja istraživanja pokazuju da je gotovo 30 odsto srednjoškolaca, odnosno šest odsto osnovaca, probalo drogu.

Dr Nada Vasković Maravić ističe da je veliki problem to što ima i sve više slučajeva kombinovanja psihoaktivnih sredstava sa alkoholom i raznim pilulama. To u velikoj meri komplikuje situaciju i lekarima je znatno teže da reaguju na adekvatan način.

- Pacijenti koji zbog prekomerne upotrebe opojnih droga završe na odeljenju za psihijatriju ostaju kod nas najmanje 10 dana, koliko traje detoksikacija, a nakon toga sami odlučuju da li će nastaviti lečenje i pokušati da se „skinu". Jedino ako procenimo da imaju određene psihičke probleme zbog konzumiranja opijata, možemo da ih zadržimo i protiv njihove volje - kaže dr Vasković Maravić. Ona dodaje da na odeljenju dolazi i do neprijatnih situacija kada među pacijentima ima više zavisnika, pa se vrlo brzo samoorganizuju i na sve načine pokušavaju da nabave drogu.

Inspektori Odeljenja za suzbijanje narkomanije subotičke policije zaplenili su prošle godine u 65 akcija oko 26 kilograma različitih vrsta opojnih droga, a protiv 44 osobe podnete su prijave jer su počinili krivična dela u vezi sa opijatima. Uglavnom su u pitanju dileri marihuane, amfetamina ili ekstazija, ali u poslednje vreme na subotičkom crnom tržištu sve više se nudi najopasnija droga, heroin. Inspektor Ljubiša Ivanović to objašnjava činjenicom da ovaj opijat izaziva brzu psihičku i fizičku zavisnost i zahteva svakodnevno konzumiranje, što narko-dileri koriste.

- U našim evidencijama ima nešto više od 1.400 registrovanih korisnika opojnih droga, ali da bismo dobili realniji broj uživalaca opijata na teritoriji opštine Subotica, taj broj treba pomnožiti sa tri. Uglavnom je reč o mladim ljudima, koji su ušli u treću deceniju života, ali to nije pravilo. Imali smo i slučaj 12-godišnjeg dečaka koga smo zatekli u uživanju marihuane, ali i 62-godišnjeg čoveka koji je čak imao i sopstvenu plantažu „trave", koju je uzgajao radi dalje preprodaje - rekao je „Blicu" Ljubiša Ivanović.

On ističe da se policajci često susreću i sa teškim heroinskim zavisnicima, ali da nemaju mehanizme kojima bi ih primorali na odlazak na lečenje ili edukativne programe.

- Uvek se odazivamo na sve pozive i često zainteresovanima držimo predavanja o problemima narkomanije. Najbitnije je da roditelji prihvate tužnu istinu da njihovo dete ima problem sa drogama i da se odlučno uhvate u koštac sa ovom pošasti. Korisnici opojnih sredstava su veliki manipulatori i na razne načine pokušavaju da uvere okolinu da će se promeniti, a kasnije to zloupotrebljavaju - naglašava Ivanović.

Fondacija „Expecto", koja se bavi prevencijom i očuvanjem mentalne higijene mladih, napravila je anonimnu anketu, rađenu na uzorku od 2.756 Subotičana starosti od 14 do 19 godina. Rezultati ankete pokazali su da je čak 30 odsto srednjoškolaca, odnosno šest odsto osnovaca probalo drogu.

- Anketa je rađena među đacima koji su posetili našu izložbu „Metamorphozis", na kojoj se posetiocima prezentuje put od zdravog, preko zavisnosti, devijacije, bolesti i smrti. Cilj nam je da ove iste mladiće i devojke kroz četiri godine ponovo pokušamo dovesti na izložbu, kako bismo pratili promene u njihovom razmišljanju i ponašanju i uporedili podatke. Često organizujemo tribine namenjene učenicima i njihovim roditeljima, na kojima o svojim iskustvima pričaju izlečeni narkomani - rekla je Livija Jo Horti, direktorka fondacije u kojoj svi korisnici droga, zavisnici i njihove porodice mogu dobiti informacije i savete o mogućim načinima i metodama lečenja.

Roditelji najvažniji u prevenciji

Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut koji je prvi u istočnoj Evropi stekao najviši stepen internacionalnog supervizora i edukatora Međunarodnog udruženja za transakcionu analizu, kaže da najbitniju ulogu u prevenciji narkomanije kod mladih imaju roditelji.

- Treba što više edukovati roditelj, kako bi mogli, bez prekrivanja očiju, prepoznati problem kod svoje dece i rešiti ga na pozitivan način, ili preventivnim delovanjem sprečiti njegovu pojavu - kaže dr Milivojević, koji je u Subotici prezentovao svoju novu knjigu „Igre koje igraju narkomani".

Drogu zamenio porodicom

U jednom periodu života, heroin mi je bio sve - majka, otac, žena, dete i najbolji prijatelj. Tek kada mi je supruga rekla da moram da biram između nje i naše ćerkice sa jedne i droge sa druge strane, shvatio sam da je vrag odneo šalu. Samo ja znam kroz kakve sam muke i krize prošao dok se nisam „skinuo", ali sada vidim da je bilo vredno truda - kaže 29-godišnji Subotičanin M. K.

Kazne za krivična dela vezana za opojne droge

Neovlašćena proizvodnja i prodaja 2-12 godina zatvora

Organizovanje narko-mreže 5-15 godina zatvora

Posedovanje merljive količine droge novčano ili do 3 godine zatvora

Omogućavanje uživanja droge 6 meseci do 5 godina zatvora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.