Drenovina

Izvor: Politika, 03.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drenovina

Trenutna međugodišnja stopa inflacije od 11,8 odsto ni za koga nije iznenađenje, a ponajmanje za samog guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića. Guverner je to u smiraj 2007. i sam nagovestio, rekavši da će prvo polugođe 2008. obeležiti dvocifrene stope inflacije, a da se njeno malaksavanje može očekivati tek od leta. Tada, razume se, nije mogao znati za vanredne parlamentarne izbore i sve ono što će nakon njih doći.

Pošto mu je zauzdavanje inflacije i njeno svođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u civilizovane – evropske stope u opisu posla, guverner je najavio i nepopularne novčane mere da bi takav iznuđeni razvoj događaja koliko-toliko ublažio

U skučenom manevarskom prostoru, s dvostrukom predizbornom trkom, za parlament i lokalnu samoupravu, s neizvesnim ishodom postizborne političke konfiguracije i stalnim stresovima na svetskim finansijskim i robnim berzama, guverner poskupljuje kredite, „hladi” nabujalu domaću potrošnju, ali, gle čuda – pospešuje dinarsku štednju oslobađanjem zajmova u nacionalnoj valuti od obaveznog depozita. I?

Ništa. Inflacija je ušla u svoj zloćudni ritam. Pravi sama sebe. Nema dana da nešto ne poskupi ili da se ne najavi neka nova korekcija cena. Od hleba, ulja, brašna, mleka, mesa" goriva, struje, gasa, grejanja. I sve to u 10, 20, 30, pa i 40 procenata. Postocima koji podsećaju na „junačko” inflatorno doba iz devedesetih godina.

Spirala se sve brže okreće, a vlada u ostavci i zavađeni ministri, nemoćni da bilo šta učine i da guverneru olakšaju posao, donose nesprovodive uredbe o interventnim uvozima ulja i pšenice ili, čak, izmamljuju obećanja od vlasnika pojedinih fabrika da neće, po sistemu „majke mi”, povećavati cene svojih proizvoda.

Svojevremeno je veliki Vib povodom stalnih poskupljenja od pre dvadesetak i kusur godina jednom zgodnom prilikom rekao da ga strašno pogodi svako poskupljenje, ali da ga razgali njegovo obrazloženje. Tako nešto nam se baš sada događa. Novine su pune umirujućih obrazloženja ministara o uzrocima poskupljenja, od lanjske suše do haosa sa cenom sirove nafte, ali od toga, osim skupljanja jevtinih predizbornih poena, nikakva vajda. Suša je bila i u Evropi. Barel nafte tamo nije jevtiniji nego za nas, ali inflacija u EU je u proseku 3,1. Zbog te stope drhte u centralnoj banci EU u Frankfurtu. Oni znaju s čim se suočavaju i kakvu informaciju (pro)nosi tolika stopa inflacije. Nije nam ništa utešno što se Slovenci bakću sa stopom od šest, Mađari sa osam ili Bugari sa 12 procenata. Oni su bar tamo gde mi još ne možemo ni da prigvirimo.

Kod nas se, dotle, vitla politički karusel, a guverner po ko zna koji put, ostavljen na cedilu od vlade i Ministarstva finansija, sam cedi suvu drenovinu, bezuspešno pokušavajući da oslobođenog duha ponovo vrati u bocu. On još istrajava u nameri da zadatu, ciljnu inflaciju u 2008. održi u rasponu od tri do šest odsto, ali kako je krenulo, a na to se natovarila i potpuna neizvesnost formiranja vlade do leta i njena buduća budžetska politika, svi su izgledi da nam predstoji dosta vruće inflatorno leto i jesen sasvim usahlih ekonomskih nadanja.

Slobodan Kostić

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.