Drecun za RTS: Novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun za RTS: Novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun navodi za RTS da je Ramušu Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima ali da je oba puta oslobođen. Dodaje da je situacija za Haradinaja sada drugačija i da će, ukoliko bude podignuta optužnica, morati da bude procesuiran bar po komandnoj odgovornosti. Ističe da postoje novi elementi za podizanje optužnice. Najavljuje nove dokaze protiv Haradinaja, koje će, kako kaže obelodaniti u toku sledeće nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun navodi da su se pojavili neki novi elementi – ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih teroista.

Drecun je pokazao originalna dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.
"Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument su zaplenile naše snage bezbednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije i zbog toga su i likvidirani od strane grupe Ramuša Haradinaja i njegove grupe. Ne znam zašto nije pokazan sudu", navodi Drecun. 
Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela.
"Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece od – 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije ali se ćutalo i o njim anije bilo ni reči u prethodnim suđenjima Ramušu Haradinaju", ističe predsednik Odbora za KiM . 
Navodi da je Kfor napravio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske ali da je je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku. 
Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.
Ističe da je u komandnoj odgovornosti Ramuša Haradinaja počinjeno 987 događaja – silovanja, ubiustva, masakriranja.
"Svi ti zločini dogodili su se u njegovoj zoni odgoovornosti. On je bio na čelu te operativne zone, a pomagao mu je brat Daut Haradinaj", ističe Drecun.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun za RTS: Novi dokazi protiv Haradinaja

Izvor: RTS, 24.Jul.2019

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje. Podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.