Drecun: Beograd spreman za dijalog, prištinska strana poštuje propisano samo kada joj odgovara

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 22:45

Drecun: Beograd spreman za dijalog, prištinska strana poštuje propisano samo kada joj odgovara

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je Beograd pokazao da je posvećen dijalogu i postizanju dogovora i rešenja.

"Beograd je pokazao da je apsolutno spreman i posvećen za dijalog, za postizanje dogovora i rešenja, što se pokazalo time što je tim direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića bio sastavljen od 18 ljudi koji su stručni u svojim oblastima," izjavio je on.

"Sa druge strane vidite kod Prištine nespremnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se postigne dogovor oko bilo čega", izjavio je Drecun za Tanjug.

Drecun je istakao da će trenutna postavka francusko-nemačkog plana ohrabrivati Prištinu da ne postiže pomake u dogovoru.

"Glavni krivac za takvo ponašanje Prištine jeste zapad, jeste francusko-nemački plan koji je pogrešno postavljen. On je postavljen na osnovama da Kosovo tretira kao državu i da na mala vrata uvede de fakto priznanje lažne države od strane Beograda", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, prištinska strana poštuje potpisano samo kada joj to odgovara. Drecun je ukazao da je jako bitno što su se danas sa Lajčakom vodili razgovori oko ključnih pitanja ZSO.

"Vidimo da je i Lajčaku i svima na političkom zapadu jasno da bez dogovora i konkretnih poteza za formiranje ZSO neće biti moguće razgovarati o drugim temama", ocenio je on.

Naveo je da se svima na političkom zapadu žuri da se reši pitanje KiM, zbog američkih izbora i izbora u Evropskom parlamentu naredne godine.

Sagovornik Tanjuga je ocenio da zapad pokušava u potpunosti da odbaci Briselski sporazum iz 2013. i 2015. godine o principima za formiranje ZSO.

"Potpuno su odbacili nacrt statuta koji je naš upravljački tim uradio, upravljački tim u kome su bili srpski predstavnici, što je bilo u skladu sa dogovorom. Onda je zapad izašao sa svojim novim nacrtom oko koga se vode novi razgovori", objasnio je Drecun.

On je istakao da SAD i EU imaju političku moć da nateraju Prištinu na određeno ponašanje.

"Stalno se komentariše da je Kurti nepopustljiv, da ne može da se ubedi, da vodi svoju samostalnu politiku. To su priče za malu decu, dovoljna je politička moć, snaga i uticaj SAD i EU", ukazao je Drecun.

Drecun je istakao da se nikada neće slomiti otpor Beograda da prizna tzv. Kosovo.

"Dok god gajite iluziju da ćete moći raznoraznim političkim manipulacijama, prevarama, pritiscima, pretnjama da nas naterate, neće biti moguće postići napredak i bilo kakav dogovor. Priština to vidi i ohrabrena je da insistira na tome da sada umesto ZSO, na dnevni red stavlja prioritetno pitanje priznanja lažne države", zaključio je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Drecun: Francusko-nemački plan uvodi de fakto priznanje lažne države Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2023

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas, povodom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je Beograd pokazao da je apsolutno posvećen dijalogu i postizanju dogovora i rešenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.