Drastično povećan broj ilegalnih migranata u Hrvatskoj

Izvor: B92, 28.Sep.2023, 10:16

Drastično povećan broj ilegalnih migranata u Hrvatskoj

Hrvatska policija je ove godine zabeležila 54.593 nezakonita prelazaka granice, što je čak 140 odsto više nego prošle godine.

Porast nezakonitih prelazaka granice komentaristao je danas načelnik Uprave za granicu MUP Zoran Ničeno.

On je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog", rekao da je taj podatak zaključno sa jučerašnjim danom.

"Ako na zapadnobalkanskoj ruti poraste duplo, onda je jasno da to 'duplo' dolazi pola nama, pola Mađarskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svi su tražili azil. To puno govori. To govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sistem Evropske unije, da svojim davanjem otisaka znaju da je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj", rekao je Ničeno.

Komentarišući postavljanje policijskih punktova u Sloveniji na granici sa Hrvatskom, on kaže da je to urađeno zbog smirivanje slovenačke javnosti.

"Zajedno sa slovenačkim kolegama smo analizirali gde osobe i na koji način najviše nezakonito prelaze granicu.

Preduzeli smo 445 zajedničkih mešovitih patrola sa kolegama iz Slovenije i pokrivali tačke gde najviše osoba nezakonito prelazi granicu", rekao je Ničeno.

Prema njegovim rečima, najveći pritisak je na Brodsko-posavsku županiju pa na Karlovačku.

"Velik broj migranata pokušavao je da prepliva Savu čamcima, ali i prirodnim plutajućim stvarima, bacali su se u Savu... Imali smo i nekoliko utopljenih, imali smo i potrage za nestalim osobama. To je grozna situacija jer vi niti ga možete zaustaviti, a niti mu možete pomoći", rekao je Ničeno.

Činili su, ističe, sve samo da bi migrante odvratili da se ne bace u rekum, a nakon velike akcije u maju ta ruta je izmenjena i prešla je prema Policijskoj upravi Karlovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.