Dramatičan APEL lekara iz bolnice u Gazi: 55 beba bi moglo da umre - bez struje ovo je samo MASOVNA GROBNICA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2023, 11:24

Dramatičan APEL lekara iz bolnice u Gazi: 55 beba bi moglo da umre - bez struje ovo je samo MASOVNA GROBNICA

Ako se nešto ne preduzme, 55 beba moglo bi da umre.

Lekar u bolnici Al-Šifa pričao je za BBC o teškim uslovima s kojima se suočavaju. Njegov intervju je obavljen pre nekoliko sati, pre najnovijih eksplozija u blizini Al-Šife, glavnog medicinskog centra tog područja.

Bolnici je ponestalo zavoja za previjanje rana, kao i igala i šipki za fiksiranje preloma, kaže dr. Hasan Abu Sitah.

- Sastav se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - kaže.

Zabrinjavajuće je i snadbevanje električnom energijom, posebno za pacijente koji su na intenzivnoj nezi. "Bez struje ova bolnica je samo masovna grobnica", kaže on.  Bolničko osoblje radi u smenama od 16 do 18 sati, dodao je.

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se da li je uspelo da uđe u drugoj turi kamiona koja je ušla u Gazu sinoć.

U nedelju je Unicef upozorio da 120 beba u inkubatorima, uključujući 70 nedonoščadi na respiratorima, zavisi od strojeva povezanih s rezervnim generatorima koji su postavljeni kada je Gaza snadbevena električnom energijom iz Izraela.

Direktorka dobrotvorne organizacije Medicinska pomoć za Palestince u Gazi, Fikr Šaltut, rekla je da prevremeno rođene bebe možda neće preživeti ako generatori prestanu da rade.

- Na odeljenju se nalazi beba stara 32 nedelje koju su lekari uspeli da spasu nakon što joj je majka poginula u vazdušnom napadu. Majka i cela porodica su umrli, ali beba je spašena - rekla je za BBC.

Posebno je teška situacija u već spomenutoj bolnici Al-Šifa. Šef odeljenja neonatalne nege, dr. Naser Bulbul, rekao je da nedostaje osnovnih lekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sledećih 48 sati, što bi uzrokovalo prekid struje. Na odeljenju radi tek deset respiratora.

- Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovo kritično odeljenje ili se u protivnom suočavamo s velikom katastrofom. Ako nestane struje na odeljenju gde je 55 beba, izgubićemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta - rekao je za Reuters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.