Dragin:Dobar odziv za registraciju gazdinstava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin:Dobar odziv za registraciju gazdinstava

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede zadovoljno je odzivom poljoprivrednih proizvođača za upis novih gazdinstava ili obnovu registracije već postojećih gazdinstava, izjavio je danas Tanjugu resorni ministar Saša Dragin i ponovo pozvao sve poljoprivrednike koji to do sada nisu učinili da se registruju do 31. marta.

Dragin je naglasio da će poljoprivrednici jedino na taj način moći da ostvare prava na korišćenje subvencija (za ratarsku proizvodnju), koje su ove godine uvećane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za 2.000 dinara po hektaru (14.000 dinara po hektaru).

"Prvi put ove godine, posle višegodišnje pauze, davaćemo i bespovratna sredstva za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije, a i ulaganje u proizvodne kapacitete u samoj poljoprivredi", ukazao je ministar Dragin.

Ministarstvo poljoprivrede, kao i do sada, sredstva "isključivo dodeljuje onima kojima je novac zaista najpotrebniji", naglasio je Dragin i ukazao da se to odnosi na individualne poljoprivredne proizvođače - "ljude koji se celog dana, svakog dana bave poljoprivredom, i koji isključivo od toga zavise".

Proces registracije i obnove registracije gazdinstava je pojednostavljen - registrovana poljoprivredna gazdinstva će od ove godine prijavljivati samo grupe poljoprivrednih kultura koje sade ili seju, a od 2011. registracija će se obnavljati samo ako ima nekih promena, saopšteno je ranije iz Ministarstva poljoprivrede.

Ukoliko gazdinstva nemaju nikakvu promenu u toku prethodne godine, od 2011. godine neće više morati da dolaze u Upravu za trezor, kao što je to dosad bio slučaj.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a registracija se obavlja veoma brzo i gazdinstva ne plaćaju nikakvu naknadu ni za upis novog gazdinstva, ni za obnovu registracije postojećeg.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u njemu postoji najmanje pola hektara obradive zemlje.

Ukoliko poljoprivrednici ili pravna lica žele da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je da se obrate lokalnoj filijali Uprave za trezor, gde će dobiti sve neophodne podatke i formulare koje je neophodno ispuniti.

Ministarstvo poljoprivrede je prvi put uspostavilo Registar poljoprivrednih gazdinstava 2005. godine, kako bi se prikupili svi bitni podaci koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, lakšu komunikaciju sa poljoprivrednicima i podaci na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.

Upravo iz navedenih razloga, od ključne važnosti za poljoprivredna gazdinstva je da prijave tačne podatke u Registar poljoprivrednih gazdinstava, jer u suprotnom mogu da izgube pravo na pojedine subvencije, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o utvrđivanju programa mera za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje preko banaka u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u 2010. i 2011. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.