Dragan Đilas novi predsednik Demokratske stranke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Đilas novi predsednik Demokratske stranke

BEOGRAD -

Dragan Đilas izabran je danas za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Za Đilasa je glasalo 2386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata.

Demokratska stranka od danas ima sedam potpredsednika, izabranih na 15. vanrednoj izbornoj skupštini DS.

Najviše glasova stranačkih delegata dobio je Bojan Pajtić 2.312, Nataša Vučković osvojila je 1.946 glasova, Vesna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Martinović 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Midrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764 i Jovan Marković 1.816.

Za potredsednike je glasalo ukupno 2.788 delegata, a 82 listića bila su nevažća. DS je do sada imala pet potpredsednika, od kojih je samo Bojan Pajtić bio kandidovan i reizabran. Odluka o izboru potpredsednika saopštena je svečanom delu Izborne skupštine demokrata.

Svečanom delu vanredne izborne skuppstine prisustvovali su strane diplomate i stranački lideri Čedomir Jovanovića iz LDP-a, Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić, predstavnici SPO Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić, kao i predstavnik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Partije zelenih Srbije.

Prisustvovao je i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore, a na početku je pročitano pismo predsednika evropskih socijalista Sergeja Staniševa upućeno bivšem stranačkom lideru Borisu Tadiću.

Potpredsednici DS do danas su bili Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas (zamenik predsednika), dok je Jelena Trivan podnela ostavku na tu funkciju 7. septembra ove godine, zbog sukoba u vrhu stranke. Skupština je za predsednika DS izabrala Dragana Đilasa koji je dobio 2.386 glasova, dok je poverenje njegovom protivkandidatu ukazalo 368 delegata.

Za predsednika Političkog saveta izabran je Dragoljub Mićunović koji je i do sada bio na toj funkciji. Skupština je izabrala i devet članova Predsedništva između 12 kandidata.

Delegati 15. vanredne izborne skupštine Demokratske stranke (DS) počeli su danas u 15.30 glasanje za izbor predsednnika, potpredsednika i drugih stranačkih organa. Za rukovodstvo DS glasa 3.200 delegata na četiri biračka mesta. Glasanje je trajalo do 17.30.

Kandidati za lidersku poziciju u partiji bili su Dragan Đilas, zamenik predsednika DS-a i aktuelni gradonačelnik Beograda u drugom mandatu, i Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar. Za dosadašnjeg lidera stranke Borisa Tadića, koji se povukao iz izborne trke, rezervisana je funkcija počasnog predsednika DS-a.

Đilas: DS treba da se izvini građanima

Đilas ranije je izjavio da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

"Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve", rekao je Đilas.

Đilas je ocenio da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni" i pohvalio postupak predsednika DS-a Borisa Tadića koji je preuzeo odgovornost za izborne rezultate i povukao se iz izborne trke u stranci.

"To mora da se sledi jer to nas razdvaja od stranaka u kojima su ambicije lidera stranaka jače od volje građana. Svi ministri koji su bili u Vladi, koja je od građana dobila onakvu ocenu, treba dobro da razmisle da li treba da sede u parlamentu i predstavljaju DS", rekao je on.

On je ocenio da plan za izlazak iz krize mora da bude realan i jasan svakom građaninu i dodao da Srbija mora da se fokusira na razvoj prehrambene industrije, sa naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju, razvoj energetike i na unapređenje infastrukture.

Kuzmanović: Nudim dogovor za bolju DS

Kuzmanović je rekao da se kandidovao za tu funkciju jer je delio zabrinutost za budućnost DS i Srbije i da nije mogao da ćuti u trenutku kada je moglo da se desi da DS oslabi, već je ponudio dogovor za bolju stranku.

Kuzmanović je kazao da samo u DS mogu da se čuju različita mišljenja i pozvao građane da se učlane u tu stranku jer samo u DS mogu slobodno da govore. On je istakao da se kandidovao jer je želeo da govori o dogovorima a ne o sukobima.

"Meni je važan svaki glas", kazao je Kuzmanović i dodao da DS mora da iskoristi potencijal svakog svog člana i da radi kao tim, a da je važno da u svakom stranačkom odboru bude 30 odsto žena, kao i da prioritete treba da definišu svi zajedno a ne samo predsednik stranke.

Govoreći o svom protivkandidatu Đilasu, Kuzmanović je kazao da sa njim godima sarađuje, da su godinama živeli u istoj zgradi, išli u istu školu i da obojica imaju zajedničko to što izluđuju svoje saradnike prevelikim zahtevima.

"Mnogi su očekivali da on (Đilas) odustane. Ali evo..", kazao je šaljivo Kuzmanović i naveo da između njih dvojice ima i razlika. On je poručio da ako delegati glasaju za Đilasa glasaju za čoveka koji sopstvenom energijom juri ka rešavanju problema, a da ako daju podršku njemu glasaju za čoveka koji definiše probleme, predlaže rešenja i zajednički sa drugima i uz sopstvenu veliku energiju realizuje planove.

"Nikad jedan čovek ne može da reši sve probleme", poručio je Kuzmanović i dodao da članstvo treba da kaže šta je najvažnije a ne predsednik stranke. On je ocenio da vladajuća Srpska napredna stranka ne može dobro da upravlja Srbijom jer nema dovoljno stručnih i sposobnih kadrova, a da naprednjaci imaju sadašnji rejting zbog grešaka DS i medijske halabuke protiv demokrata.

"Potpisuju peticije za borbu protiv korupcije...Samo buka.. Od sebe hoće da naprave lovce a od nas lovinu", kazao je Kuzmanović. On je rekao da politika ne može da se vodi sa modelsicama u parlamentu, pevačicama u ministarstvima, igračicama u EPS i postavljanjem za direktora čoveka sa predznanjem iz pečenjare. Kuzmanović je pozvao prisutne u Sava centru da podignu ruku ako su spremni da menjaju Srbiju na bolje.

"Ovo je slika za Tviter. Ovo je spremnost da se radi svaki dan, da se menja Srbija. Moramo i DS da promenimo na bolje", rekao je Kuzmanović.

Tadić: Samo DS može da reformiše društvo

Demokratska stranka (DS) je jedini politički činilac koji je u stanju da reformiše društvo u pozitivnom smislu, a to će moći samo ako se bude unutar sebe transformisala, poručio je odlazeći predsednik Boris Tadić.

"DS ne sme da se prilagođava okolnostima i dnevnim tokovima, DS je formirana da izgradi mir, stabilnost, pravdu i sprovodi reforme. DS je obavezna da prednjači u tom poslu", istakao je Tadić u svom izveštaju o radu između dve skupštine, dodajući da DS ima misiju koju su kreirali njeni osnivači,a koju je i on sprovodio.

DS će ili nositi barjak slobode i platiti cenu nemenjanja

Tadić, koji nije kandidat za predsednika stranke, poručio je pretendentima na tu funkciju, Đilasu i Kuzmanoviću, da će DS imati legitimitet da preuzme vlast u Srbiji "vrlo brzo, nakon sledećih izbora", samo pod uslovom da sama sebe menja iznutra, da čuva integritet i razvije procese diskusije.

"Ukoliko DS još više razvije procese reformisanja unutar sebe, imaće snage da nosi barjak slobode i demokratije na Balkanu. Ako to ne uradi, platiće cenu", kazao je Tadić i dodao da novo rukovodstvo DS čekaju teški dani.

On je istakao da reforme moraju da budu korenite i hrabre i da je zato potrebno da u stranci postoji komunikacija.

"DS treba sama da odluči da li će njome ovladati nomenklatura ili će biti u stanju da se menja i obezbeđuje priliv novih ljudi i ideja. Ako prevlada nomenklatura, stranka neće imati budućnost", kazao je Tadić.

"Da je bilo razumevanja šta je misija, DS ne bi platila cenu na izborima"

On je ocenio da DS nije odgovorna samo za svoju, već i za budućnost Srbije, regiona i za izgradnju mira i stablnosti u Evropi.

Navodeći da je DS kažnjena na poslednjim izborima zbog toga što nije urađeno sve što se očekivalo, Tadić je kazao da su "svi izborni neuspesi proistekli iz toga što njeni predstavnici u državnim organima nisu razumeli šta je misija DS.

"Da je bilo razumevanja šta je misija, DS ne bi platila cenu", istakao je on.

Gojko Tešić: Dogovor Tadića i Đilasa je "truli kompromis"

Član Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), književnik Gojko Tešić je izjavio da je dogovor sa Đilasom o povlačenju Tadića iz izborne trke u stranci "truli kompromis, čija će se ružna strana vrlo brzo pokazati" i da to nije zalog za izlazak DS iz krize, već naprotiv.

"Žao mi je što se Tadić povukao, jer verujem da bi on mogao da pronađe rešenje, ovo je truli kompromis. Demokratska stranka je u krizi i to je opasno ne samo po stranku nego i po Srbiju. I ne verujem da ćemo imati snage da se sa tim izborimo", ocenio je Tešić.

On je još poručio da DS mora da se bori da politika mira i politika pomirenja budu deo svake politike i institucije u Srbiji, da se poštuje vladavine prava i da je on, dok je vodio Srbiju, kao najvažnije pitanje tretirao pitanje politike mira i nastavak politike pomirenja, bez čega ne bi bilo moguće nastaviti proces reformi.

"Te politike su obaveza svakog političara i institucije u Srbiji, jer oni koji ne razumeju destruktivno dejstvo konflikata rade o glavi svakom stanovniku", kazao je Tadić i dodao da je radio i na pomirenju unutar srpskog društva i na postizanju nacionalnog konsenzusa oko većine najvažnijih pitanja.

Buran aplauz, skandiranje, delegati na nogama

Ulazak Tadića u salu centra Sava propraćen je burnim aplauzom, skandiranjem "Borise, Borise", a veliki broj delegata pozdravio je dosadašnjeg predsednika DS na nogama.

Pajtić: DS više ne sme ponavljati greške

Pajtić je poručio da DS više ne sme ponavljati greške koje je činila i da nova stranačka politička generacija mora da povrati poverenje građana.

"Mi nudimo Srbiji novi sporazum prema kome će svi biti vrednovani prema svom znanju i rezultatima i prema kome će se raditi javno.

Nikada nećemo menjati obraz za džep", rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao da DS nudi Srbiji novi sporazum sa novom energijom i novom političkom generacijom, kao i da stranka mora da ispravi greške koje je činila u prošlosti, a koje su dovele do opadanja poverenja među građanima u reforme koje je stranka sprovodila.

Govoreći o razlozima zbog kojih je DS izgubila majske izbore, Pajtić je rekao da "građani više nisu verovali da je Demokratska stranka dosledna u sprovođenju reformi u koje se klela svih ovih godina".

Više puta pozdravljen velikim aplauzom, Pajtić je rekao da DS u mesecima koji dolaze mora da povrati poverenje građana i da pruži odgovor na "suštinsko pitanje" kako se može živeti bolje u Srbiji.

Pajtić je optužio aktuelnu vladajuću koaliciju za progon članova Demokratske stranke.

"Počeo je progon, sva sila političara i tabloida je protiv nas", rekao je kandidat za zamenika predsednika DS-a.

Obavezni izbori u stranci nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora

Delegati su verifikovali izmene Statuta, kojima se obezbeđuje unutrašnja reorganizacija stranke, kao i programsku deklaraciju "Za aktivnu socijaldemokratiju i socijalnu pravdu".

Jedna od najznačajnijih izmena Statuta podrazumeva uvođenje obaveznih izbora u stranci u roku od 180 dana nakon održavanja predsedničkih, parlamentarnih ili lokalnih izbora.

Uže Predsedništvo stranke će dobiti neka ovlašćenja koja su do sada pripadala predsedniku stranke, tako da će u budućnosti taj organ pokretati postupke za raspuštanje lokalnih odbora i razrešenje visokih funkcionera stranke, uključujući potpredsednike.

Predsedniku stranke se oduzima pravo da saminicijativno saziva skupštinu stranke, a ubuduće će to moći da čini isključivo na predlog Predsedništva.

Statutarnim izmenama je proširen sastav užeg Predsedništva, koje će imati 14 članova (13 sa pravom glasa), a biće povećan i broj članova Predsedništva.

Predviđeno je formiranje etičkog odbora kako bi se preventivno reagovalo na zloupotrebe u stranci, a uvodi se i funkcija generalnog sekretara, koji treba da efikasnije približi politiku stranke lokalnim odborima i članovima.

Uvodi se i funkcija počasnog predsednika, kao savetodavnog organa stranke, a planira se i osnivanje Saveta za saradnju sa sindikatima, koji treba da potvrdi socijaldemokratsku orijentaciju stranke, kao i formiranje Centra za edukaciju, koji treba da poboljša kadrovsku bazu stranke. Prihvaćena je i statutarna izmena koju su predložili predsednik i Predsedništvo stranke, prema kojoj se broj stalno izabranih članova Glavnog odbora povećava sa 40 na 50.

Vučković: Socijaldemokratija je odgovor na retrogradne tendencije

Obrazlažući deklaraciju "Za aktivnu socijaldemokratiju i socijalnu pravdu", članica političkog saveta DS i jedan od kandidata za potpredsednika stranke Nataša Vučković istakla je da tim dokumentom treba da se reafirmišu principi i vrednosti koje su DS označile ko stranku koja se bori za mir i demokratsko društvo, ali i kao stranku koja se bori za tržišnu ekonomiju i socijalnu pravdu.

Prema njenim rečima, građani u tranziciono vreme osećaju nesigurnost i strah i DS mora da im ponudi sliku novog društva kakvo želi da gradi.

"Naši protivnici u vladi ne nude reforme, već žele da teret krize prebace na građane, a građani od nas očekuju odgovore, ova deklaracija na vrednosnom nivou oslikava za kakvo se to društvo DS zalaže", objasnila je Vučković.

Prema njenim rečima, socijaldemokratija je odgovor na retrogradne tendencije u našem društvu.

"Svi smo svesni da u Srbiji nije došao kraj ideologija, dve su tendencije: jedna je retrogradna, koja tradicijom pokušava da uokviri naše odnose, a druga je progresivna ona koja otvara vrata ka svetu", objasnila je Vučkovićeva.

Etički odbor nadzire stranačke funkcionere

Predsednik Statutarne komisije Boris Ranković je delegate obavestio i da će stalni broj članova Glavnog odbora stranke sa sadašnjih 40 biti povećan na 50 članova.

Izmene su omogućile i da uže predsedništvo DS-a vodi kadrovsku politiku stranke i potvrđuje liste kandidata za sve poslanike i za najviše državne funkcije.

Etički odbor biće kontrolno-nadzorni odbor koji nadzire stranačke funkcionere i ostale izabrane i imenovane koje je na funkcije predložila Demokratska stranka.

Osim toga, uvodi se i Savet za saradnju sa sindikatima i Centar za edukaciju Demokratske stranke.

Predsednik Radnog predsedništva izborne skupštine Borislav Novaković rekao je da su izmene usvojene većinom glasova a da je protiv bilo "desetak" delegata.

Izmene i dopune Statuta Demokratske stranke stupile su na snagu danom donošenja.

Posle usvajanje izmena Statuta i Programske deklaracije, delegatima su se kratkim obraćanjima predstavili kandidati za rukovodeće funkcije u stranci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.