Dr Jeremić:300 parova zainteresovano za Vantelesnu oplodnju sa doniranim ćelijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 15:13

Dr Jeremić:300 parova zainteresovano za Vantelesnu oplodnju sa doniranim ćelijama

U ovom trenutku 300 parova zainteresovano je za postupak vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama, izjavila je danas klinički embriolog i šef Kabineta za embriologiju na GAK "Narodni front" dr Ana Jeremić.

"To se odnosi na parove kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti da sa svojim reproduktivnim materijalom, u regularnim postupcima vantelesne oplodnje (VTO), dođu do potomstva. Takođe, ovo je namenjeno i ženama koje su bez partnera, a žele da se ostvare kao majke", objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dr Jeremić na televiziji K1.

Procedura prijavljivanja za veštačku oplodnju je, prema njenim rečima, jednostavna i veoma brza."Parovi tj. žene trebaju da se elektronski registruju na portalu eUprave, u roku od najviše pet dana mi ih pozivamo i dajemo im termin za komisiju", rekla je ona i objasnila da se najpre ide na komisju koju čine ginekolog, embriolog, pravnik i psiholog, a zatim na komisiju RFZO posle čega se kandidati opredeljuju za kliniku na kojoj će raditi oplodnju, kao i za potencijalnog donora.

Dr Jeremić je objasnila da i u postupku vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama kandidati mogu da se opredele da im država plati postupak preko Fonda ili da ga plate sami, baš kao i u postupku redovne VTO, kao i da ukupna procedura košta 7.000 evra.

"Do sada su parovi išli u inostranstvo, oni koji su to sebi mogli da priušte, najčešće su išli u Češku, Grčku... Konačno počinje taj program i u Srbiji", naglasila je dr Jeremić.

Ona je objasnila da je starosna granica za žene do 45 godine, kao i da je normalno i očekivano da će procedura biti uspešnija za mlađe žene.

"Formira se i državni registar pa ćemo imati precizne podatke o uspešnosti, ali sigurna sam da ćemo imati visok procenat uspešnosti , do 50 odsto sigurno", ocenila je dr Jeremić.

Na pitanje da prokomentariše slučaj Tijane Prizrenac koja vodi bitku sa državom da joj odobri korišćenje embriona koje je zamrza sa svojim suprugom, a koji je 2019. godine iznenada preminuo, Jeremić je rekla:

"U Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji piše da je u postupku dozvoljena upotreba reproduktivnih ćelija i embriona samo davalaca koji su živi, u tom smislu, zakon je jasan".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.