Doneli su odluku na zahtev vlade: Kraj

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 19:44

Doneli su odluku na zahtev vlade: Kraj

Ujedinjene nacije danas su okončale 10-godišnju mirovnu misiju u Maliju.

Misija je okončana nakon zahteva vlade te zemlje u kojem se navodi da su snage svetske organizacije neadekvatne da odgovore na rastući nasilni ekstremizam u toj zapadnoafričkoj zemlji.

"Teret u Maliju je bio ogroman i težak", rekao je komandant snaga UN od 13.000 vojnika Mamadu Gaje, na završnoj ceremoniji u glavnom gradu Bamaku, prenosi AP.

On je izrazio poverenje u bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage Malija da će rešiti krizu u zemlji.

Za 10 godina, ubijeno je više od 300 pripadnika mirovne misije UN u Maliju, čime je postala najsmrtonosnija mirovna misija u svetu, navodi američka agencija.

Vlasti Malija bore se da obuzdaju pobunu islamističkih ekstremista od 2012. godine.

Oni su potisnuti u gradove na severu zemlje, zahvaljujući operaciji koju je predvodila Francuska, čije trupe su napustile zemlju prošle godine.

Međutim, pobunjenici su se pregrupisali i počeli da izvode napade na vojsku Malija i njene saveznike, među kojima su se našle i snage Ujedinjenih nacija.

Vladajuća vojna hunta je u junu zatražila od misije UN da napusti tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ujedinjene nacije okončale mirovnu misiju u Maliju posle 10 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2023

Ujedinjene nacije danas su okončale 10-godišnju mirovnu misiju u Maliju, nakon zahteva vlade te zemlje u kojem se navodi da su snage svetske organizacije neadekvatne da odgovore na rastući nasilni ekstremizam u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.