Domovi zdravlja otvorili vrata pacijentima sa simptomima korone

Izvor: RTS, 02.Apr.2020, 14:26

Domovi zdravlja otvorili vrata pacijentima sa simptomima korone

Umesto dosadašnje prakse da, ukoliko imate simptome virusa Kovid-19, kontaktirate nadležne putem telefona, od danas su otvorene ambulante Domova zdravlja u kojima ćete biti pregledani. Niški Dom zdravlja uveo je dežurstvo 24 sata.
Pregledi se ne zakazuju, već građani koji imaju povišenu temperaturu, kašalj u grlu, dolaze u posebne Domove zdravlja. Niški Dom zdravlja odredio je prizemlje centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objekta zbog velikih čekaonica. Po istom principu rade i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice.
„Mogu da dođu ovde, snime pluća, odrade osnovne laboratorijske analize koje su neophodne po uputstvu lekara koji sve vreme dežura i dobiju pregled izabranog lekara, propisanu terapiju. Od jutros je veliki broj pacijenata, ja ne mogu da kažem broj. A noćas nije bio veliki broj, 8 pacijenata je pregledano, 2 upućena ka Hitnoj" kaže Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja u Nišu.
Specijalističke službe su preseljene, ginekologija je u Nemanjinoj ulici, ostale u Zdravstvenoj stanici Rasadnik. Na poseban ulaz Doma zdravlja roditelji treba da dovode decu na pregled, sve je to istaknuto na glavnom ulazu.
U Domu zdravlja prime oko 8000 poziva dnevno. Postoji više pozivnih centara u gradu, a u najvećoj opštini Medijana od pre nekoliko dana koriste novi program koji ubrzava isporuku potrebnih namirnica građanima te opštine.
„U početku dok smo radili bez oog programa mogli smo da obiđemo od 60 do 80 i tu je već bilo zasićenje do 14 časova. Međutim, sa uvođenjem ovog programa, naš kapacitet je porastao da mi možemo sa 90 volontera bukvalno 300 domažinstva da obiđemo"  ističe Danijel Arsenković, iz kriznog Štaba Opštine Medijana.
„Svakog dana radimo, nije nam naporno. Evo meni je na primer danas 17. dan i ćerki starijoj mi je rođendan, tako da tu sam, nije mi teško" naglašava Bojan Gavrilović, koordinator službe dostave.
„Do sada nismo imali nikakvih poteškoća ni problema na samom terenu, uvek smo dva ili tri volontera, nema nikakve zabune, imamo naše legitimacije, prsluke", kaže Ivan Veličković, volonter iz Niša.
U Nišu već dve nedelje ne rade kladionice, frizerski i kozmetički saloni. Ima redova ispred prodavnica, ali ne i gužvi. Prekršajni sud je u predhodna 24 sata izrekao 11 novčanih kazni zbog kršenja mere zabrane kretanja, većina je iz Niša, a tri lica su starija od 65 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako sada funkcionišu domovi zdravlja kao KOVID CENTRI: Svako ko sumnja na koronu BEZ ODLAGANJA I POZIVA da ide kod lekara

Izvor: Blic, 02.Apr.2020

Ambulante za kovid od juče funkcionišu u svim domovima zdravlja, a pravilo da građani koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom prvo pozovu domove zdravlja više ne važi. Naime, građani u ove ambulante, čije je radno vreme od 7 do 22, treba odmah da idu, čim osete prve simptome.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.