Domaća vojna industrija imaće račune i depozite samo u Srpskoj banci

Izvor: Press, 19.Jan.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća vojna industrija imaće račune i depozite samo u Srpskoj banci

U Srpskoj banci držaće račune i depozite cela namenska industrija, dakle 11 privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu i “Jugoimport” SDPR.
Ideja ja da Srpska banka obavlja funkciju koju je imao nekadašnji vojni servis, odnosno da prati poslovanje vojne industrije Srbije. To je posebno važno jer najveći broj komercijalnih banaka koje su u većinskom stranom vlasništvu ima restriktivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << politiku kada je reč o finansiranju proizvodnje naoružanja i vojne opreme - kaže za “Blic” Bratislav Gašić, ministar odbrane.
Namenska industrija u Srbiji do sada nije mogla da uzima kredite kod banaka. Izuzetak su samo civilni programi, proizvodnja lovačkog i sportskog oružja i municije. Pri tome ni uslovi nisu bili baš povoljni, jer su se godišnje kamatne stope kretale od pet do 15 odsto.
Tokom ove godine, namenska industrije Srbije moći će da koristi 70 miliona evra povoljnih kredita koje će odobravati Fond za razvoj. Da bi mogli da računaju na ove kredite, međutim, firme će morati da dostave investicione projekte. Trošenje novca kontrolisaće Ministarstvo privrede i Ministarstvo odbrane, preko svojih predstavnika u nadzornim odborima i skupštinama firmi.

 
- Prednost će imati projekti od interesa za sistem odbrane, koji će poboljšati konkurenost proizvoda namenske industrije Srbije na vrlo zahtevnim stranim tržištima - ističe Gašić.
Na pitanje “Blica” ima li svrhe da te povoljne kredite dobijaju i gubitaši, odnosno da li će pod istim uslovima na njih moći da računaju “Prvi partizan” iz Užica koji beleži pozitivne rezultate i “Sloboda” iz Čačka, koja je opterećena dugovima, ministar odbrane odgovara:
- Najveći broj privrednih društava namenske industrije u 2014. poslovao je pozitivno, neka od njih su zabeležila i rekordnu proizvodnju, dok većina neizmirenih obaveza datira iz prethodnih godina i posledica su dvodecenijskog teškog perioda u kojem su bili. Garancija da će novac biti efikasno utrošen jeste upravo selekcija i usaglašavanje projekata koje će sprovesti Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.