Dogovor sa MMF-om

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa MMF-om

Predsednik Vlade Mirko Cvetković ocenio je da su pregovori sa MMF-om bili uspešni. Sutra detalji dogovora.

Premijer Mirko Cvetković rekao je da će sutra biti formalno objavljeno da Srbija poštuje aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom onako kako je ranije dogovoreno.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da su razgovori sa misijom MMF-a, u okviru četvrte revizije stend-baj aranžmana, uspešno završeni i da je postignut dogovor da se penzije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i plate u javnom sektoru neće odmrzavati do kraja godine.

Dragutinović je najavila da će zaposleni i penzioneri, iz budžeta, dobiti bonuse u ukupnom iznosu od oko četiri milijarde dinara.

Zaposleni u državnom sektoru dobiće ukupno dve milijarde dinara, koliko i penzioneri, mimo redovnih plata i penzija, što bi, praktično, iznosilo oko 5.000 dinara, uz mesečnu platu ili penziju, objasnila je Dragutinović.

"Biće uspešno završeni razgovori sa MMF-om", rekao je Cvetković na Poslovnoj konferenciji privrednika Srbije i Slovenije u Ljubljani i najavio da će se o aranžmanu naše zemlje i Fonda sutra detaljnije govoriti na konferenciji za novinare u Beogradu.

Delegacija MMF boravi u Srbiji od 13. maja i sa predstavnicima Srbije razgovara o četvrtoj reviziji tekućeg kreditnog stend-baj aranžmana, vrednog 2,9 milijardi evra.

Kako je ranije rečeno, glavne teme razgovora predstavnika Vlade Srbije i MMF su poreska i penzijska refoma, a razmotrana su i najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija obaveza preuzetih sporazumom sa MMF.

Misija MMF-a sa vladinim zvaničnicima razgovara i o usvajanju propisa o fiskalnoj odgovornosti

Prvobitno je bilo planirano da se poseta Misije MMF-a Srbiji završi 26. maja.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.