Dogovor Turske i EU, ali...

Izvor: B92, 19.Apr.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Turske i EU, ali...

Turska bi lako mogla da odustane od dogovora sa EU o prihvatu migranata, ukoliko u naredna dva meseca ne budu uvedene vizne olakšice za građane Turske.

To je izjavio turski premijer Ahmet Davutoglu.

U skladu sa dogovorom između Brisela i Ankare, Turska je počela da prihvata migrante deportovane iz Evrope, u zamenu za lakše dobijanje evropske vize za turske građane, prenela je agencija AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Davutoglu je istakao da, ako Brisel ne počne da sprovodi svoj deo dogovora do juna, "niko neće moći da očekuje od Turske da se pridržava svojih obaveza".

Turski premijer je, na putu za Strazbur gde bi trebalo da se obrati poslanicima Evropskog parlamenta, rekao da je dogovor EU i Turske već rezultovao velikim padom broja migranata koji pristižu u Evropu.

Ministar Aleksandar Vulin kaže da je zabrinut što sporazum EU i Turske o migrantima očigledno ne funkcioniše sa obe strane u onoj meri kako je bilo dogovoreno.

"Sporazum se za sad sprovodi, ali sam zabrinut zbog najava koje čujem od strane Turske, da će doći do suspenzije sporazuma, odnosno da obe strane nisu ispunile svoje obaveze", rekao je Vulin novinarima u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li sporazum može da se sprovodi i kako se odražava na stanje u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbiji, što se tiče migranta, ispunjava svoje obaveze u smislu odnosa prema ljudima, međunarodnom pravu, domaćem zakonodavstvu.

"Svi koji su na našoj teritoriji i dalje su zbrinuti i imaju pravo da koriste naše prihvatne centre. Mi ne možemo ni da otvorimo ni da zatvorimo granice, ali ćemo se ponašati na potpuno isti način kao i do sada", rekao je Vulin.

Vladimir Petronijević iz nevladine Grupe 484 smatra da je dogovor EU i Turske već na samom početku pokazao određene manjkavosti, pre svega u međunarodnoj zaštiti ljudskih prava.

"Dogovor između EU i Turske je u stvari jedan politički dogovor , sa vrlo jasnim zahtevima Ankare prema Briselu, i u tom smislu vrlo lako može biti predmet debata, razgovora i dijaloga između zvaničnog Brisela i Turske vlade, oko implementacije političkih delova sporazuma, što u svakom trenutku može ugroziti njegovu implementaciju", rekao je Petronijević.

Kao pravo rešenje Petronijević vidi uspostavljanje mira u Siriji, ali navodi i da treba korenito da se promeni politika EU i međunarodne zajednice prema ovom problemu. Kako kaže, ne treba isključiti odgovornost i mogućnost vrlo aktivne uloge SAD i Kanade u prihvatu i zbrinjavanju ovih ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.