Dogodine PIRLS istraživanje meri čitalačku pismenost kod dece, pripreme već počinju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2020, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine PIRLS istraživanje meri čitalačku pismenost kod dece, pripreme već počinju

Srbija će naredne godine učestvovati u PIRLS istraživanju koje meri čitalačku pismenost kod dece od 10 godina. U okviru pripreme tokom marta, ove godine, biće sprovedeno probno testiranje u nekoliko škola, a u martu naredne godine je glavno testiranje. Sve dileme oko vrednovanja i bodovanja testova biće razjašnjene na skupu Nacionalnih koordinatora istraživanja koji je počeo danas u Beogradu i trajaće do 6. marta.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspešno sprovodi, već u pet ciklusa, TIMŠ testiranje koje meri postignuća učenika u oblasti matematike i prirodnih nauka, a da će PIRLS istraživanje pokazati kakva je čitalačka pismenost učenika četvrtog razreda.

"To je prvi nivo osnovne škole, kada treba da izvučemo određene podatke i pouke i da ta istraživanja koristimo kao dobru paradigmu i mogućnost za politike obrazovnog sistema. Već kasnije kada dođe mala matura, veći deo PISA testiranja imamo potpuno realnu sliku", naglasio je ministar.

Sredstva za sprovođenje PIRLS testiranja obezbedila je Evropska komisija, a testiranje se sprovodi svakih pet godina.

Direktor Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kaže da će testiranje pokazati koliko deca razumeju pročitani tekst.

"Za par nedelja imaćemo probno istraživanje u 36 škola u Srbiji, a sledeće godine u ovo vreme glavno istraživanje. Mislimo da će uzrast desetogodišnjaka, koji će biti uzorak za istraživanje, pokazati dobre rezultate, deca su motivisana i očekujemo da ćemo na lestvici u poređenju sa ostalim edukacionim sistemima sveta biti dobro postavljeni", naveo je Ranđelović za Tanjug.

Skoro sve zemlje u okruženju uključene su u PIRLS istraživanje - Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora.

Istraživanje će sprovoditi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, zajedno sa Institutom za pedagoška istraživanja.

Direktorka Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA) Andrea Neten navela je da Srbija i ostale zemlje u okruženju već učestvuju u TIMŠ istraživanju i da očekuje dobre rezultate u PIRLS istraživanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.