Dodik: Pitanje kada Marfi laže, a kada govori istinu

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 15:57

Dodik: Pitanje kada Marfi laže, a kada govori istinu

Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski mirovni sporazum i neće uspeti pokušaji zastrašivanja koji dolaze od američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija.

Ovo je danas rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je Marfi potpuno pokazao svoje lice tako što je svaki put reagovao na štetu Srpske.

"Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski sporazum. Taj sporazum se ruši od Ustavnog suda BiH već 20 godina", izričit je Dodik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je podsetio da je Marfi pre samo nekoliko dana pričao kako Dejtonski sporazum nije trajan i da mora da se menja, a juče je govorio sasvim nešto suprotno.

"Pitanje je kada on laže, a kada govori istinu. Ko drži više do njega i njegove priče? On se pokazao kao navijač za muslimane u BiH i tu nema nikakve dileme. On nije onaj koji može biti saslušan i uvažene njegove primedbe", naveo je Dodik.

Istakao je da je Marfi dozvolio sebi da se ponaša kao tumač Dejtonskog sporazuma, kao neko ko bira koja vlast treba da bude, čime je njemu dao za pravo da tog američkog diplomatu nazove "običnim političkim diletantom koji misli da će svojim nadmenim ponašanjem i 'špic čizmicama' koje nosi po Sarajevu nekoga zaintrigirati" ili, možda, uplašiti.

"Ovde se radi o ozbiljnim stvarima ", poručio je Dodik povodom izjave iz Ambasade SAD, da Ustavni sud BiH može da radi bez srpskih sudija.

Naglasio je da ne bi preporučivao Ustavnom sudu BiH da tako donose odluke.

Dodik je istakao da je njihova priča o tome kako treba izabrati sudije iz Republike Srpske da budu tamo ikebane, sasvim na fonu one kakvu poručuju takvi kao što je američki ambasador.

"Vi izaberite, a mi ćemo donositi odluke koje mi hoćemo. Naravno, ako tako mogu, ako je sve tako kao što on tvrdi, neka donesu odluke, pa ćemo videti kako će to ići! Ja ne bih preporučivao Ustavnom sudu BiH da donosi odluke", naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

Ocenio je da je priistup Republike Srpske u celoj situaciji veoma racionalan.

"Tražimo da se sedne nakon 25 godina, odnosno 20 godina nakon isteka roka da odu strane sudije i da se razgovara o tome, da dogovorimo na koji način će se štititi Ustav BiH. I to nije antidejtonsko, nego odgovorno ponašanje s naše strane, a ne navijačko ponašanje poput američkog ambasadora Marfija, koji sve zna, pa i kako treba gas da ide, kuda, ko da bude direktor, predsednik... On se masovno meša u unutrašnje stvari BiH", ocenio je Dodik.

Dodik kaže da Marfiju muslimani to dozvoljavaju, ali da u Republici Srpskoj to neće raditi, jer tu nije dobrodošao i na snazi su mere, prema kojim predstavnici Srpske ne treba da se sastaju sa osobljem Ambasade SAD u BiH.

"Mi poštujemo Ameriku i razgovaraćemo sa svakim ko dođe, ali sa takvim kao što je Marfi i njegovo osoblje, a usput zaposlio je većinu muslimana u Ambasadu koji pišu saopštenja i koji reaguju na ovaj način, boreći se isključivo protiv Republike Srpske, a ne za BiH", kazao je Dodik.

On je naglasio da nije pobeda BiH da porazi Republiku Srpsku, nego da Republika Srpska unutar BiH bude konzistentan faktor koji nema strahove i koji zajedno sa drugima radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

"To je pobeda BiH, a ne Marfijeve gluposti koje on nama ovde prosipa. Nismo u potrebi mi nikom ništa da objašnjavamo, pogotovo ambasadoru Marfiju koji se ovde ponaša kaubojski. Kaubojštine koje on ovde provlači sigurno ne mogu da budu od koristi nikome u BiH. Mi ćemo sa partnerima, ako oni to žele u BiH sesti i staviti ovo sve na dnevni red. Objasnićemo naše razloge", kazao je predsednik Srpske.

Istakao je da je sada jasno da se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati u ovom entitetu, a bilo kakve dalje aktivnosti bilo kog organa na nivou BiH će povlačiti meru Srpske.

"Ovo je reakcija, ovo nije akcija. Nismo mi promenili pravila ili se ponašali nedosledno Ustavu, nego Ustavni sud. Prema tome, ovo je reakcija", rekao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Pitanje kada ambasador Marfi laže, a kada govori istinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski mirovni sporazum i da neće uspeti pokušaji zastrašivanja koji dolaze od američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koji je potpuno pokazao svoje lice tako što je svaki put reagovao na štetu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.