Dobavljači u problemu zbog dugova apotekarskih ustanova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobavljači u problemu zbog dugova apotekarskih ustanova

Apotekarske ustanove ostaće u nadležnosti lokalne samouprave i one će morati ozbiljno da se pozabave reprogramom svog duga prema dobavljačima lekova, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Na predstavljanju Sive knjige zdravstva 2020, koju je objavio NALED, a u kojoj je jedna od prioritetnih preporuka naplata potraživanja veledrogerija za lekove isporučene zdravstvenim ustanovama, Vekić je rekao da je problem dugovanja apotekarskih ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napravio sistemski problem prema dobavljačima.

"Vi isporučite lekove, a neko vam ne plati lekove. To nije sporadičan slučaj, nego je to nešto što je postala učestala stvar", rekao je Vekić.

Vekić kaže da se postavlja pitanje ko je i kako kontrolisao direktore apotekarskih ustanova, zašto su oni birani ako su za vrlo kratko vreme napravili velike gubitke i zašto nisu smenjeni.

"Ko stoji iza tih ljudi? Kako je mogla direktorka, koja je neuspešno vodila apotekarsku ustanovu u Užicu, da bude direktorka apotekarske ustanove u Pančevu", upitao je Vekić.

Državni sekretar kaže i da je pitanje zašto je lokalna samouprava imenovala tu osobu za direktora i zašto je nisu smenili ako je napravila minus od milijardu dinara.

"Kad su se izrodili problemi - 250 miliona Novi Sad, 340 miliona Bor..., onda su svi pogledi bili uprti ka Ministarstvu zdravlja. Kako smo mi mogli smeniti tog direktora i kontrolisati ga ako je osnivač lokalna samouprava", naveo je Vekić.

Objasnio je da je situacija izuzetno teška, da novim zakonom nije predviđeno da apotekarske ustanove pređu na republički nivo, već ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Naglasio je da probleme dugovanja mogu rešiti ili vraćanjem u ratama ili potpisivanjem javno-privatnog partnerstva sa određenim privatnim apotekama.

Kao dobar primer naveo je Novi Sad koji je pitanje dugovanja rešio kroz javno-privatno partnerstvo sa privatnim apotekarskim lancima.

"Zdravstveni sistem ne ispašta zbog toga. Imamo potpisane ugovore sa više od 3.000 privatnih apoteka u kojima građani takođe mogu podići lekove na recept", naglasio je Vekić.

Državni sekretar kaže da su Ministarstvo zdravlja i Vlada uradili detaljnu analizu o dugovanju domova zdravlja.

Radna grupa Ministarstva zdravlja i RFZO-a, kako je rekao, svodi račune i Vlada Srbije je obezbedila određena finansijska sredstva kojima će se pokriti troškovi prema dobavljačima kad je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.