Do kraja veka, mnogi gradovi će NESTATI POD TALASIMA. Pogledajte kojim mestima PRETI POTOP

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja veka, mnogi gradovi će NESTATI POD TALASIMA. Pogledajte kojim mestima PRETI POTOP

Naučnici američke svemirske agencije NASA napravili su kompjutersku aplikaciju zahvaljujući kojoj možete proveriti da li će otapanje ledenog omotača ugroziti vaš grad, piše BBC.

Naučnici su rekli da su tri ključna procesa uticala na “otisak” nivoa mora – šemu promena nivoa mora širom sveta. To su gravitacija, tlo ispod ledenog pokrivača i rotacija planete.

Na osnovu tih podataka, naučnici su napravili alatku za predviđanje, kojom se za određeni grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može izračunati podložnost morskog nivoa svakoj ledenoj masi na svetu.

S ovom alatkom ljudi mogu videti kako će globalno topljenje uticati na njihov grad – istakao je dr Surendra Adhikar, član tima koji je razvio alatku za predviđanje.

Istraživači su ukazali da ova alatka obezbeđuje sliku glečera, ledenih pokrivača i ledenih kapa koje su od specifične važnosti za svaki grad.

Tako je praćenjem promena na različitim delovima ledenog pokrivača Grenlanda utvrđeno da će podizanje nivoa mora usled topljenja leda pogoditi London i Njujork, naveo je BBC.

Naučnik Erik Ivins je rekao da gradovi i zemlje koje nameravaju da preduprede poplave moraju misliti 100 godina u budućnost.

Alatku su razvili naučnici NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija. Njihov rad objavljen je u žurnalu “Naučna dostignuća” (Science Advances). Promene u vašem gradu možete pratiti ovde.

NOVA ATLANTIDA ZA SVEGA NEKOLIKO DECENIJA

U međuvremenu, stručnjaci širom sveta upozorili su da su gradovi i zemlje širom sveta u opasnosti da nestanu pod talasima do kraja stoleća, dok nivo mora nastavlja da raste.

Eksperti su naveli da će alarmantna brzina kojom se tope polarne kape dovesti do nove Atlantide za svega nekoliko decenija.

Zbog otapanja polarnih ledenih kapa usled globalnog zagrevanja, Venecija, Amsterdam i Maldivi postati podvodne relikvije 2100. godine, preneo je “San”.

Neka od mesta koja će biti najviše pogođena su ostrva u Pacifičkom i Indijskom okreanu.

Nivo mora oko malih ostrvskih država se dramatično povećao tokom poslednjih nekoliko decenija, pri stopi koja je 3-4 puta veća od globalnog proseka.

Popularnom turističkom odredištu, Maldivima, sa svojih 427.000 stanovnika, preti potpuno uništenje. Do kraja veka okean bi mogao da u potpunosti proguta arhipelag.

Sićušna država Tuvalu u zapadnom Pacifiku biće nenastanjiva do 2050, dok će njen sused Kiribati biti kompletno potopljen do 2100.

Naučnici su uvereni da je sve više malih ostrva u riziku od potapanja u sledećih 30 godina. Lideri pacifičkih ostrva zatražili su od velikih zemalja da preduzmu akciju protiv klimatskih promena.

Klimatski stručnjak Tim Flaneri iz Melburna rekao je da naučnici pokušavaju da osmisle način kako da se suprotstave globalnom otopljavanju.

Međutim, nisu samo pacifička ostrva u riziku.

NASA je saopštila da će se okean do 2100. podići za dva metra. To znači da će pojedini evropski gradovi u niskim područjima potpuno nestati do kraja 21. veka. Venecija je u najvećem riziku, kao i dobar deo Belgije i Holandije, uključujući Amsterdam i Hamburg u Nemačkoj.

A U DALEKOJ BUDUĆNOSTI

Jedna ovogodišnja studija američke Nacionalne agencije za okean i atmosferu predvidela je da će se nivo mora do 2200. podići za 3-5 metara.

Ako se to dogodi, još više gradova je u riziku da postanu podvodni, piše “San”. Karipsko more će progutati Nju Orleans za 200 godina, a slična sudbina zadesiće i drevni grad u Egiptu – Aleksandriju.

“Uticaji podizanja nivoa mora u obalskim regionima neće biti uniformni i pojedinci, zajednice, zemlje i svetska populacija naći će se pred izazovima prilagođavanja na ekstremno brzo podizanje nivoa mora”, naveo je jedan međunarodni tim istraživača u studiji iz 2016.

Oni su ocenili da će se sledeće dve generacije suočiti sa izazovima bez presedana – zaštitom Venecije, Aleksandrije i tvrđave Bahrein, kao i osetljivih tropskih ekosistema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.