Dnevnom boravku za odrasla lica ministar doneo računar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevnom boravku za odrasla lica ministar doneo računar

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, obišao je dnevni boravak za odrasla lica „Betežda“ u Bačkoj Topoli. Tom prilikom, ministar Đorđević poklonio je korisnicima računar i razgovarao sa zaposlenima o problemima sa kojima se suočavaju u njihovom svakodnevnom radu, kako bi pomogli u rešavanju.

Dnevni boravak postoji od 2003, kao udruženje građana koje ima za cilj unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihovih porodica. Trenutno ima 13 korisnika, a kako kaže predsednica tog Udruženja, najveći problem predstavlja nedostatak novca i dotrajalo vozilo za prevoz osoba ometenih u razvoju.

"Druga usluga koja ne spada pod standarde, a to je služba dijagnostika i tretman, tu imamo 54 korisnika koji svakodnevno dobiju defektološku, logopedsku podršku ili tretman reedukacije. Ova deca su u inkluzivnom obrazovanju i kod nas dobiju ono što u školama ne mogu i prema evaluaciji roditelja porodica, mi smo došli do zaključka da bi bilo potrebno uspostaviti usluge za decu", ističe Roža Cipo, predsednica Udruženja.

Sa takvim problemima, osim tog Udruženja, susreće se većina dnevnih boravaka za lica sa smetnjama u razvoju, a prema rečima ministra Đorđevića, to je posledica ranijih loših odluka i zakonskih regulativa. On je najavio da je zajednički cilj da se udruženju pomogne, i da će se to raditi u saradnji sa lokalnom samoupravom i Pokrajinom.

"Praksa odlazaka na ovakva mesta jeste upravo odlazak na teren da se upoznamo sa problemima koji postoje, kako bi zajednički u narednom periodu iznašli način i mogućnost da im pomognemo, jer oni rade vrlo odgovornu delatnost i korisnici očekuju od društva i ljudi da im pomogne", rekao je ministar.

Iz Opštine Bačka Topola poručuju da se u poslednjih nekoliko godina izdvaja više novca i da se trude da pomognu „Beteždi“, te da se razmišlja i u pravcu proširenja prostorija koje su u vlasništvu opštine. Nakon „Betežde“ ministar je posetio i Udruženje roditelja osoba sa posebnim potrebama „MI“ u Bačkom Petrovcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đorđević i Pašalić o položaju LGBT populacije u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 18:18

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem o položaju LGBT populacije u Republici Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.