Đorđević i Pašalić o položaju LGBT populacije u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem o položaju LGBT populacije u Republici Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

Zoran Đorđević je podsetio da je prvi strateški dokument Vlade koji je prepoznao LGBT zajednicu kao osetljivu društvenu grupu, bila Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2013 - 2018. godine, i ukazao da je u procesu izrada novog strateškog dokumenta u oblasti prevencije i zaštite od diskriminacije koji će biti izrađen u skladu s novom, unapređenom metodologijom prema odredbama Zakona o planskom sistemu.

Dodao je da je u planu i dopuna propisa o zabrani diskriminacije uvođenjem eksplicitne zabrane diskriminacije u sportu na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Istakao je da se u okviru resora kojim rukovodi nalazi Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti koji se bavi upravo ovom temom.

"Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti je tokom juna održao sastanke sa predstavnicima udruženja Labris, XY Spectrum i EGAL, koji se zalažu i zagovaraju prava LGBT lica u Republici Srbiji. Tom prilikom su razgovarali o novom strateškom dokumentu za period od 2019. do 2025. godine. Svi građani Srbije su ravnopravni, a resor kojim rukovodim se zalaže za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost, što će donošenjem Zakona biti podignuto na viši nivo", rekao je Đorđević.

Sektor je učestvovao u radu Konferencije o pravima LGBT osoba u Oslu 13. maja 2019. godine, na kojoj je predstavljen napredak Republike Srbije na "Duginoj listi" procene položaja i ostvarenih prava LGBT. Tom prilikom, Republika Srbija je pohvaljena za napredak, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar je istakao da su osim navedenog, predstavnici Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti prisustvovali u prethodnom periodu svim značajnijim događajima važnim za LGBT populaciju kao što su: otvaranje prvog svratišta za LGBT osobe u Beograd, obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i dodele "Duga" nagrade za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво