Đurić UPOZORAVA: Vodi se histerična kampanja protiv rešenja za KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2018, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić UPOZORAVA: Vodi se histerična kampanja protiv rešenja za KiM

Apeluje na jedinstvo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da u vladajućim krugovima Prištine, delu međunarodne zajednice, ali i unutar zemlje, postoji "sumanuta, gotovo histerična kampanja protiv bilo kakvog rešenja za KiM".

Ðurić kaže da strahuje da takvim stavom oni polako stvaraju kritičnu masu protiv rešenja.

- To nije ono što je u srpskom interesu. Svakoga dana smo sa ovakvim pristupom i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i međunarodne zajednice, a i kod nas, sve dalji od rešenja, a to nije u našem interesu - kazao je Ðurić za RTS.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova Nemačke Masa, koji je ponovio da se Berlin protivi promene granica, Ðurić je kazao da to samo govori o tome koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu "kada je vapio za time da je potrebno jedinstvo u Srbiji, ako hoćemo da bilo šta dobijemo za naš narod i našu zemlju".

- Očigledno je da je i za Nemačku i Veliku Britaniju i mnoge druge velike i uticajne zapadne zemlje, koje imaju vojsku na KiM, nezavisno Kosovo zakucano na celoj teritoriji KiM. Oni smatraju svaki kvadratni kilometar naše južne pokrajine nezavisnom teritorijom i smatraju da nije potrebno da Srbija u teritorijalnom smislu tu bilo šta dobije -  kazao je Ðurić.

Ukazao je i na to da ima i dosta onih u Srbiji, "Janjića, Jankovića, Jeremića...koji imaju potpuno identični stav stavu koji iznosi Kadri Veselji".

- Zbog toga smo apelovali na jedinstvo i zato ste mogli čuti i od predsednika Vučića koliko je teško promeniti tu katastrofalno lošu našu poziciju. Zbog toga mi želimo nešto da dobijemo, jer za veliki uticajan deo mi ništa nemamo -  naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Kazao je da je izjava mitropolita Porfirij da je pitanje KiM najbolnije i da ne sme biti zloupotrebljeno zarad bilo čijih partijskih i ličnih interesa, razuman i racionalan stav.

- Uveren sam da tiha većina, ali snažna većina sveštenstva, kao i naš narod, racionalno i razumno gleda na pitanje KiM, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza svešteničkih mantija, a u stvari se bave politikom - naveo je Ðurić.

On je podsetio na današnju izjavu Bedžeta Pacolija da su srpske crkve i manastiri na KiM albanski i kazao da su se mnogi smejali kada se govorilo da su neophodne zaštićene zone za crkve na KiM.

"Govorili su - ne, to je sve naše. Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri. Kako su se smejali tome, tako su se smejali i tome da će u Srbiji biti privredni rast, a danas smo po tome treći u Evropi", dodao je Ðurić.

Istakao je da je u Srbiji potrebno naučiti da se na vreme i racionalno posmatraju stvari.

"Bojim se da na pitanju KiM to ne shvatimo prekasno. Mi nećemo odustati, ali situacija je veoma ozbiljna i mnogo nam otežava to što nas i kod kuće vuku za noge", zaključio je Ðurić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.