Đurić: Sretenje rok za formiranje ZSO ili formiramo sami

Izvor: RTS, 28.Dec.2016, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Sretenje rok za formiranje ZSO ili formiramo sami

Ukoliko do Sretenja, do 15. februara naredne godine, prištinske vlasti ne budu počele da ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), mi ćemo zajedno sa srpskim predstavnicima na KiM krenuti u samostalno osnivanje ZSO, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić je naglasio da će nadležnosti i ciljevi ZSO biti definisani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedno sa građanima i u skladu sa njihovim potrebama, a da će se ZSO baviti bezbednošću, ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstvom, javnim informisanjem.

"Svim onim što je neophodno za život i opstanak našeg naroda na KiM. Mi nećemo čekati bilo koga, moliti za milostinju u vezi sa onim što nam legitimno i po pravu pripada", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.
Kako kaže da je formiranje ZSO izraz snage, jedinstva srpskog naroda na KiM i to ne treba da plaši nikoga.
"Želim da kažem da će ZSO biti sastavni deo Srbije, baš kao što je naša južna pokrajina KiM sastavni deo Srbije, te će i sa Beogradom, kao i sa Prištinom, održavati aktivne, institucionalne, ekonomske i političke veze, ne na štetu bilo koga već na korist svih građana koji u njoj žive", zaključio je on.
Direktor Kancelarije za KiM pozdravio je odluku dela poslanika Srpske listi da ponovo napuste kosovske institucije i dodao da očekuje da oni koji su u međuvremenu zauzeli funkcije protivno politici Vlade Srbije podnesu neopozivu ostavku.
"Želim da pozdravim današnje saopštenje dela poslanika Srpske liste koji su u prethodnom periodu svoje delovanje usaglašavali sa drugima, a ne sa politikom vlade Srbije", rekao je Đurić novinarima.
On je dodao da takva odluka doprinosi većem srpskom jedinstvu i većoj srpskoj slozi, kao i ka ostvarenju primarnih i prioritetnih ciljeva, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.
"Ostaje da se vidi da se ta odluka sprovede u delo, da se oni koji su zauzeli funkcije protivno politici Vlade Srbije i većine srpskog naroda i srpskih predstavnika sa tih funkcija povuku i podnesu neopozivu ostavku", naglasio je on.
Edita Tahiri nema potrebe da se švercuje
Đurić je rekao da je očekivao nenajavljeni dolazak pokrajinske ministarke za dijalog Edite Tahiri na sever Kosmeta, gde se, kako je rekao, "prošvercovala" u staroj "dačiji logan".

"To predstavlja izraz lične neodgovornosti i nema potrebe da se bilo ko švercuje. Edita Tahiri je građanin Srbije, ona može da dođe kao građanin Srbije i ovde u Beograd da razgovara sa predstavnicima centralnih državnih vlasti, ukoliko ima nešto da nam poruči", rekao je Đurić.
Kako kaže, ona kao građanin Srbije može da izvadi dokumenta kao i svi drugi građani, na to ima pravo, i dodao da se nada da prilikom boravka na teritorijama Zajednice srpskih opština plaćanje obavlja u dinarima, pošto je to jedini naćin da se plaćanje obavi u skladu sa zakonom.
Đurić je dodao da Edita Tahiri, kao i pokrajinski premijer Isa Mustafa, pokušavaju da mu načinom na koji se kreću po Kosovu i Metohiji "ukradu" svu slavu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Priština ima rok za ZSO do Sretenja, a onda..."

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2016

Beograd će posle 15. februara, zajedno sa predstavnicima Srba krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština. To je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, najavivši takav razvoj događaja ukoliko do Sretenja naredne godine vlasti ne budu počele da ispunjavaju svoje obaveze...

Nastavak na Vesti-online.com...

Đurić: Sretenje rok za formiranje ZSO

Izvor: Blic, 28.Dec.2016

Ukoliko do 15. februara prištinske vlasti ne počnu da ispunjavaju obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), Beograd će zajedno sa srpskim predstavnicima na KiM krenuti u njeno samostalno osnivanje, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...Upitan da prokomentariše novo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.