Đurić: Sretenje rok za formiranje ZSO

Izvor: Blic, 28.Dec.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Sretenje rok za formiranje ZSO

Ukoliko do 15. februara prištinske vlasti ne počnu da ispunjavaju obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), Beograd će zajedno sa srpskim predstavnicima na KiM krenuti u njeno samostalno osnivanje, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Upitan da prokomentariše novo uslovljavanje Prištine, on je rekao da tri godine Albanci prstom nisu mrdnuli za formiranje ZSO, iako je to njihova ključna obaveza iz Briselskog sporazuma.

- Nećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da čekamo večno i ako oni nisu spremni da urade nešto po tom pitanju, naravno da ćemo podržati formiranje ZSO, koje prestavnici Srba hoće da formiraju ako Priština ne bude sprovodila svoje obaveze - rekao je Đurić gostujući na RTS.

Kako kaže da, istovremeno sa napadima Edite Tahiri, idu i napadi opozicije koja podržava Vuka Jeremića i Borisa Tadića, i da su upravo oni doveli do toga da kosovska jednostrana proglašena nezavisnost bude od Međunarodnog suda pravde oglašeno kao nešo što nije u suprotnost sa medjunarodnim pravom.

- ZSO ima širok spektar nadležnosti i odlučuje o svim pitanjima od značaja za dnevni život, bezbednost, ekonomski razvoj, prostorno planiranje - rekao je on, istakavši da je srpskom narodu i srpskim predstavnicima ka KiM neophodno jedinstvo.

On je naglasio da će ZSO biti sastavni deo Srbije, baš kao što je naša južna pokrajina KiM sastavni deo Srbije.

- I sa Beogradom, kao i sa Prištinom, održavaće aktivne, institucionalne, ekonomske i političke veze, ne na štetu bilo koga već na korist svih građana koji u njoj žive - zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.