Đurić: Odgovornost na Prištini i onima koji utiču na nju

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Odgovornost na Prištini i onima koji utiču na nju

BEOGRAD – Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je Srbija učinila apsolutno sve što je politički i ljudski moguće da dođe do kompromisa u razgovorima sa Prištinom i da odgovornost za uspeh ili neuspeh dijaloga, osim na Prištini, trenutno leži i na zemljama koje imaju poluge uticaja na nju i mogućnost da je „poguraju ka kompromisu”.

Đurić je gostujući na RTS rekao da Srbija nikada neće odustati od ciljeva koji su utvrđeni Platformom i skupštinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rezolucijom, jer braneći zajednicu srpskih opština Srbija brani pravo na opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo potpuno jedinstveni sa našim sugrađanima koji žive sa one strane administrativne linije. Očekujemo da razuman pristup Srbije bude, ne samo prepoznat i valorizovan, nego i da činjenica da je naša strana dala koncept koji štiti interese svih koji su uključeni u ovu stvar, bude prepoznata na način da se učini maksimalan napor da Priština prihvati sporazum”, rekao je Đurić.

Govoreći o različitim „tonovima” poruka o Kosovu koje su uputili predsednik i premijer Srbije, Đurić je rekao da ton izjava nekada može biti različitih nijansi, ali da je važna suština koja kaže da svi važni politički činioci u Srbiji smatraju da je osnova za postizanje sporazuma ono što je definisano u Rezoluciji.

Đurić je naveo i da su prethodnih meseci sa više različitih strana cirkulisali neformalni papiri, ali da niko u prethodnom periodu nije tražio od Beograda ili od Prištine da se formalno obavežu u vezi takvih dokumenata.

„Očekujemo da u sledećoj rundi razgovora u tim papirima u pismenoj formi vidimo razmišljanje EK kao posrednika, ali i da u usmenoj ili pismenoj formi čujemo da li se Priština bar za milimetar pomerila u odnosu na početnu tačku u pregovorima koja je bila vrlo rigidna i nije ostavljala prostor za kompromis i nije bila u skladu sa nastojanjem da se u ovom ciklusu pronađe kompromisno rešenje”, rekao je Đurić.

On je rekao i da je vrlo zanimljivo pojavljivanje različitih „non-pejper” dokumenata u medijima i da ne zna ko je „autor tih lažnih papira”.

Prema njegovim rečima, moguće je da neko želi da ispita kakva su razmišljanja i zvaničnih i nezvaničnih krugova u Beogradu o nekima od rešenja koja su sadržana u papirima.

„Takođe je moguće da se želi iz krugova bliskih Prištini ili ne znam kome, da se na neki način snize očekivanja naše javnosti. Ono što je naš cilj i državna politika zapisano je, ne u bilo kakvim 'non-pejperima' i neformalnim dokumentima, nego u Rezoluciji i Platformi i svi državni organi i zvaničnici držaće se toga do kraja”, istakao je Đurić.

Tanjug

objavljeno: 19.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovornost na Prištini i onima koji utiču na nju

Izvor: Akter, 19.Mar.2013

Marko Đurić izjavio je da je Srbija učinila apsolutno sve što je politički i ljudski moguće da dođe do kompromisa u razgovorima sa Prištinom

Nastavak na Akter...

Đurić: Odgovornost na Prištini i onima koji utiču na nju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2013

BEOGRAD -..Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija učinila apsolutno sve što je politički i ljudski moguće da dođe do kompromisa u razgovorima sa Prištinom i da odgovornost za uspeh ili neuspeh dijaloga, osim na Prištini, trenutno leži i na zemljama koje imaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đurić: Odgovornost na Prištini i onima koji utiču na nju

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2013

19.03.2013. -..Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija učinila apsolutno sve što je politički i ljudski moguće da dođe do kompromisa u razgovorima sa Prištinom i da odgovornost za uspeh ili neuspeh dijaloga, osim na Prištini, trenutno leži i na zemljama koje imaju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.