Đurić: Apelaciono veće potvrdilo da je Ivanović osuđen bez dokaza

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Apelaciono veće potvrdilo da je Ivanović osuđen bez dokaza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je Apelaciono veće u Prištini, ukidanjem presude i vraćanjem suđenja Oliveru Ivanoviću na početak potvrdilo da je on bio osuđen bez ikakvih dokaza.

Apelaciono veće je potvrdilo danas ono na šta je ovdašnja stručna i politička javnost kontinuirano ukazivala – da je Ivanović osuđen mimo prava i pravde i bez ikakvih dokaza koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dali opravdanje za prvostepenu osuđujuću presudu, naveo je Đurić.

On je u saopštenju ukazao da "Ivanović, međutim, još nije slobodan čovek, i da će njegova borba za pravdu, nažalalost morati da bude nastavljena".

Đurić je izrazio žaljenje zbog činjenice da se Apelaciono veće nije potpuno ogradilo od ovog političkog procesa, "jer umesto da oslobodi Ivanovića ono je produžilo njegovu agoniju i status poslednjeg evropskog političkog zatvorenika".

"Očekujem, međutim, da Ivanoviću bude omogućeno da u ponovljenom suđenju učestvuje braneći se sa slobode, jer kao što osnova za njegovo držanje u pritvoru nije bilo u prošlosti, tako ga nema ni danas", naveo je on.

Đurić je rekao da će Ivanović i njegova porodica nastaviti da dobijaju svu potrebnu pomoć i podršku države Srbije i Kancelarije za Kosovo.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak pošto je Apelacioni sud u Prištini ukinuo presudu, izjavio je ranije danas Ivanovićev pravni zastupnik, advokat Nebojša Vlajić.

On je za agenciju Beta objasnio da je ukinuta presuda po prvoj tački optužnice - za ratni zločin iz aprila 1999, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnici, za zločin iz februara 2000. godine.

Ivanović je osuđen u januaru 2016. na devet godina zatvora a u aprilu 2016. žalio se Apelacionom sudu na presudu.

Kaznu izdržava u zatvoru u Mitrovici gde je odveden iz pritvora u Prištini, tri meseca nakon hapšenja i štrajka glađu.

Vlajić je rekao i da će o zahtevu da se Ivanović brani sa slobode odlučivati Osnovni sud u Mitrovici u narednih nekoliko dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.