Đukić Dejanovićeva: Akcenat na drugom detetu

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanovićeva: Akcenat na drugom detetu

Beograd -- Ministarka Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će predložiti da mere iz Strategije za podsticaj rađanja iz 2018. godine narednim budžetom budu pojačane.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku naglasila je je da će akcenat biti na produženju isplaćivanja dodatka za drugo dete sa dve na više godina.

Tokom naučnog skupa "Srbija: rod, politike, stanoviništvo" koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đukić Dejanović je kazala da će država, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) u narednom periodu biti okrenuta poslodavcima za rešavanje tih pitanja.

"Usklađivanje rada i roditeljstva je značajna mera, u planu su zajednički vrtići koje će finansirati poslodavac uz sufinansiranje države", istakla je ona.

Đukić Dejanović je rekla da se radi na "snižavanju psihološke cene roditeljstva" i na jačanju partnerstva kroz pomoć majkama i budućim majkama, "koje moraju da imaju razumevanja od porodice i od države".

"To ćemo činiti kroz niz servisnih i edukativnih aktivnosti na temu očuvanja zdravlja, boljeg materinstva, ekonomskim i socijalnim pitanjima", izjavila je Đukić Dejanović.

Ona je rekla da će predstavnici lokalnih samouprava koji će učestvovati na današnjem naučnom skupu moći da dobiju bolje informacije o demografiji, populacionim parametrima, kao i o odlukama struke "kako napraviti korak napred".

Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da se sa demografskim problemima ne suočavaju samo male zemlje kakva je Srbija, već i Evropa.

On je kazao da je taj naučni skup prilika da i SANU da svoj doprinos i da informišu javnost o tim, kako je rekao, multidimenzionalnim problemima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.